Nieuwsservice 23 maart 2023


logo-header
Nieuwsservice 23 maart 2023

Zorgen om das en dijk, en...spoorwegen!

dassenburcht_in_de_teen_van_de_maasdijk_bij_overlangel

Het zal je niet ontgaan zijn; Nederland is in de ban van de das. Dassen leggen al dagen het treinverkeer plat tussen Den Bosch en Eindhoven vanwege een dassenburcht in Esch. Maar ook in Friesland zorgen graafactiviteiten van dassen voor langdurige treinuitval. Dassen tunnelen onder het spoor, wat de kans op gevaarlijke verzakkingen vergroot. Vanochtend waren we te horen op NPO Radio 1 om onze zorgen hierover te delen. Want ook wij hebben te maken met een groeiend aantal dassenburchten in onze dijk. Als we niets doen kan dit leiden tot een dijkdoorbraak en overstroming. Onze dijkbeheerders (en dassenburchtdeskundigen😉) Maaike van Roij en Sjaak Daverveld namen een journalist mee op een Maasdijk in ons werkgebied.

Collega's met Wereld Waterdag in Ghana voor Blue Deal programma

Blue Deal_1

Een aantal collega’s zijn in Ghana voor het Blue Deal programma. Ze gaan op pad met lokale communities om kennis en ervaring uit te wisselen over tal van onderwerpen op het gebied van water. Zij leren van ons en wij van hen. Mooi om hierbij stil te staan tijdens de Wereld Waterdag met als thema ‘Be the change you want to see'.

Zoon van verzetsheld en oud-medewerker van Aa en Maas overhandigt fotoboek met kanalisatie van de Aa

Fotoboek jaren 30_7

Vorige week overhandigde een heel bijzonder persoon een zeer bijzonder fotoboek aan ons: een foto-album dat vol staat met tientallen oude foto’s van het verleggen van de Aa in de jaren 30. Niemand minder dan Ben van Dorst, zoon van de gelijknamige Ben van Dorst; een verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog en in die tijd ook werkte bij ons waterschap. Omdat hij als medewerker het werkgebied zo goed kende, werd hij ook ingeschakeld door het verzet.

Een spetterend uitje op Wereld Water Dag

2023-3-21-museum-klok-en-peel

Op 22 maart is het Wereld Water Dag. Wereld Water Dag staat in het teken van waterbewustwording. En dat begint met meer kennis over water. Wil je jouw kennis hierover ook uitbreiden? Dan hebben we twee leuke tips voor een spetterend uitje voor jong en oud.

Kijktip: Gezond water voor nu en later

Video_beeld

Minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) opende op 9 maart 2023 samen met burgemeester Wobine Buijs en dijkgraaf Mario Jacobs de nieuwe Pacas-installatie op de rioolwaterzuivering van waterschap Aa en Maas in Oijen. Er is een mooie video gemaakt van de inspirerende bestuurdersdag en expertbijeenkomst. Een extra zuiveringsstap waarmee we meer medicijnresten uit afvalwater halen. Zo zorgen we voor schoner en gezond water, voor nu en later. Bekijk hier de terugblik op deze dag.

Lentekriebels! Tips voor het vergroenen van je tuin

Bloemen planten_1

De lente is begonnen. Het zonnetje laat zich soms al voorzichtig zien. Ook zo’n zin om de tuin in te gaan? Wij helpen je met wat tips om je te tuin te vergroenen en klimaatbestendig te maken.

"Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan": trots op onze vakspecialisten!

VIP traject

Sinds oktober volgden 32 VIP’s (Vakinhoudelijk Specialisten) van Aa en Maas het ontwikkelprogramma VIP. Collega's beheer en onderhoud, de technische medewerkers in de districten onze vakspecialisten in het algemeen gingen aan de hand van een thema aan de slag met hun persoonlijke ontwikkeling. Vorige week presenteerden ze aan elkaar en aan hun leidinggevenden, de directie en de begeleiders hetgeen ze geleerd hebben. En wat was dat een bijzondere middag!

Water Natuurlijk grootste partij op de voet gevolgd door BBB bij waterschap Aa en Maas

voorlopige-uitslag-verkiezingen

Op 15 maart waren de waterschapsverkiezingen samen met de verkiezingen voor Provinciale Staten. Vandaag heeft dijkgraaf Mario Jacobs van waterschap Aa en Maas de voorlopige verkiezingsuitslag bekend gemaakt. Volgens deze voorlopige uitslag haalt Water Natuurlijk 8 zetels en de BBB 7 zetels. De andere nieuwkomer, Partij voor de Dieren, behaalt 2 zetels. Ruim de helft van de inwoners van het werkgebied van Aa en Maas (52,3%) heeft gestemd.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.