Zoon van verzetsheld en oud-medewerker van Aa en Maas overhandigt fotoboek met kanalisatie van de Aa


22 maart 2023

Vorige week overhandigde een heel bijzonder persoon een zeer bijzonder fotoboek aan ons: een foto-album dat vol staat met tientallen oude foto’s van het verleggen van de Aa in de jaren 30. Niemand minder dan Ben van Dorst, zoon van de gelijknamige Ben van Dorst; een verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog en in die tijd ook werkte bij ons waterschap. Omdat hij als medewerker het werkgebied zo goed kende, werd hij ook ingeschakeld door het verzet.

Bij de kanalisatie ging men erg rigoureus te werk. Vanaf de jaren 30 van de 20e eeuw is het werk door ongeveer 1200 arbeiders uitgevoerd, onder andere in het kader van werkverschaffing gedurende de crisisjaren, zoals in Veghel.

Op de foto is duidelijk te zien waarom men koos voor kanalisatie voor dit steeds terugkerende probleem. Lage gedeelten werden opgehoogd en bochten, ook wel meanders genoemd, gedempt en rechtgetrokken om sneller het water af te kunnen voeren.

Ben van Dorst

Lees meer over Ben van Dorst

Van kanaliseren terug naar meanderende beken

Een halve eeuw geleden werden beken juist gekanaliseerd, om het water uit een gebied sneller te kunnen afvoeren. Recht en zo efficiënt mogelijk om het water uit een gebied sneller te kunnen afvoeren. Nu laten we beken juist weer slingeren om water vast te houden in droge tijden, omdat we door klimaatverandering steeds vaker te maken hebben met lange perioden van droogte. Zo is de omgeving beter bestand tegen wateroverlast en kunnen we water langer vasthouden voor droge tijden. Dit draagt ook nog eens bij een gezonder ecosysteem met een verscheidenheid aan planten en dieren. Op onze projectenkaart zie je waar we werken aan meanderende beken.

Archief

Onze collega Bertrand van den Boogert nam het boek namens Aa en Maas in ontvangt. We nemen de foto’s op in ons archief.

Overhandiging van het fotoboek

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice