Nieuwsservice 13 april 2023


logo-header
Nieuwsservice 13 april 2023

Beter inzicht in lozingen in de Maas met de Atlas voor de Schone Maas

Atlas voor Schone Maas

Dankzij de partners van de Schone Maaswaterketen (SMWK) zijn nu alle directe lozingsvergunningen te vinden in de Atlas van de Schone Maas. Zo werken we samen om informatie over het Maaswater centraal beschikbaar te stellen. Naast de vergunningen voor lozingen direct op de Maas die Rijkswaterstaat afgeeft, zijn nu ook de lozingsvergunningen van waterschappen Brabantse Delta, de Dommel, Limburg en Aa en Maas toegevoegd.

Zo gaan wij om met de nieuwe regels vanuit de RVO over landschapselementen

2023-4-13-landschapselementen

Nieuwe ontwikkelingen vanuit het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) maken het mogelijk voor agrariërs om via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) subsidie aan te vragen voor het beheer van landschapselementen van derden. Landschapselementen zijn water, hout en andere delen waar geen landbouwactiviteit op wordt uitgeoefend. Agrarische ondernemers hebben tot en met 15 mei 2023 de tijd om, via de gecombineerde opgave, de landschapselementen die zij beheren voor subsidie te laten meetellen.

Start uitvoering herinrichting Graafsche Raam

Graafsche Raam in Grave

Waterschap Aa en Maas gaat de beek de Graafsche Raam, tussen de Beerschemaasweg en het Gemaal Van Sasse, anders inrichten. Er komen stroken natuur langs de beek, poelen en fauna passages. Ook wordt de recreatie langs de beek versterkt door de aanleg van een natuurspeelplaats en struinpaden. In de week van 24 april 2023 start de uitvoering van de werkzaamheden. Naar verwachting worden alle werkzaamheden eind 2023 afgerond. Op woensdag 19 april 2023 tussen 17:00 en 19:00 is in de Esterade in Grave een inloopbijeenkomst om vragen te beantwoorden over de nieuwe inrichting en de planning van de aannemer.

Droogtecoördinator Jos Kruit laat in serie Omroep Brabant zien hoe we de Aa weer laten meanderen

Droogte in Brabant met Jos

Onze droogte-coördinator Jos Kruit liet 6 april in de 9-delige serie Droogte in Brabant' langs de Aa zien hoe deze ooit rechtgetrokken beek weer gaat kronkelen, zodat we in droge tijden meer water vast kunnen houden. Vroeger werden beken rechtgetrokken, gekanaliseerd, om water zo snel mogelijk af te voeren zodat er geen wateroverlast ontstond. Andere tijden, want nu we vaker te maken hebben met droge perioden moeten we op zoek naar nieuwe oplossingen om water juist vast te houden. Onze collega Jos legt dit uit in dit fragment.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.