Beter inzicht in lozingen in de Maas met de Atlas voor de Schone Maas


13 april 2023

Dankzij de partners van de Schone Maaswaterketen (SMWK) zijn nu alle directe lozingsvergunningen te vinden in de ‘Atlas van de Schone Maas’. Zo werken we samen om informatie over het Maaswater centraal beschikbaar te stellen. Naast de vergunningen voor lozingen direct op de Maas die Rijkswaterstaat afgeeft, zijn nu ook de lozingsvergunningen van waterschappen Brabantse Delta, de Dommel, Limburg en Aa en Maas toegevoegd.

Herkomst verontreinigingen

Hierdoor geeft de Atlas nu beter inzicht in de herkomst van geloosd water en de herkomst van mogelijke verontreinigen. De vergunningen geven aan welke bedrijven direct lozen op de regionale wateren, die naar de Maas stromen. De Atlas kan ook gebruikt worden om gericht naar stoffen te zoeken die geloosd worden door industrie.

Vervolg acties

Waterbeheerders (Rijkswaterstaat en waterschappen) zijn bezig met een inhaalslag ten aanzien van de actualiteit van de lozingsvergunningen, hierbij wordt meer rekening gehouden met risicovolle stoffen voor het maken van drinkwater. Want wat er niet in zit, hoeven drinkwaterbedrijven er ook niet uit te halen.

Tenslotte blijft Schone Maaswaterketen zich inzetten om informatie over vergunningen in de Atlas verder uit te breiden met bijvoorbeeld het toevoegen van indirecte lozingsvergunningen.

Bekijk de Atlas voor een Schone Maas

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice