We duiken nóg dieper in de verborgen lagen van de Raamvallei


4 juli 2025

De Raamvallei is niet alleen bovengronds bijzonder, ook onder het oppervlak kunnen waardevolle sporen verborgen liggen. Niet voor niets noemen we dit gebied de Verborgen Raamvallei.

In de vorige nieuwsbrief vertelden we de omgeving over de eerste archeologische onderzoeken in Hooge en Lage Raam. Die gaven een eerste indruk van wat er mogelijk onder het maaiveld schuilgaat. Nu volgt een verdiepende stap: op een aantal plekken gaan we de bodem nog nauwkeuriger onderzoeken. Niet omdat we zeker weten dat er iets ligt, maar omdat we zorgvuldig willen omgaan met de mogelijke archeologische waarde van dit gebied. Met dit aanvullende onderzoek verkleinen we de kans op onverwachte vondsten tijdens de uitvoering.

Van verkenning naar verdieping

Eerder zijn bureauonderzoeken uitgevoerd en sleuven gegraven op locaties waar straks werkzaamheden plaatsvinden. Die eerste verkenningen geven aanleiding om op een paar plekken uitgebreider te kijken. Zo werken we zorgvuldig en met respect voor de geschiedenis verder aan het project.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk?

In opdracht van waterschap Aa en Maas start adviesbureau Antea op dinsdag 8 juli met het graven van extra sleuven, onder zorgvuldige begeleiding van een archeoloog. Laag voor laag wordt de bodem onderzocht met behulp van een graafmachine. Dit gebeurt deels met de hand en deels met een metaaldetector om te kijken of er archeologisch waardevolle informatie in de grond zit. Als dit het geval is, dan worden monsters genomen voor verder onderzoek of er volgt een opgraving van de vondst.

De sleuven worden gegraven in de oevers van de beek en op plekken waar straks poelen worden aangelegd. Indien nodig wordt de locatie tijdelijk afgezet. Na afloop worden de sleuven netjes dichtgemaakt en is de plek weer toegankelijk. Het onderzoek start op dinsdag 8 juli 2025  van noord naar zuid. Het onderzoek in Hooge Raam en Lage Raam duurt naar verwachting 4 weken.

Wat merkt de omgeving van dit onderzoek?

De werkzaamheden vinden plaats op een beperkt aantal locaties en worden met zorg uitgevoerd. Mogelijk is er tijdelijk wat extra activiteit of afzetting zichtbaar, maar hinder wordt zoveel mogelijk voorkomen.

Voor vragen tijdens de uitvoering kun je terecht bij Johan van Kampen, archeoloog van de gemeente Land van Cuijk. Mail naar: johan.vankampen@landvancuijk.nl. Of bel naar: 0485 - 85 31 77.

Hoe ziet dit archeologische onderzoek eruit?

Bekijk hier voorbeelden van het graven van proefsleuven bij het project Graafsche Raam.

Voorbeeld van de proefsleuven die gegraven zijn bij de Graafsche Raam