Waterlessen van én door Pabo-studenten


22 november 2023

Gastlessen op scholen, rondleidingen bij onze rioolwaterzuiveringen, escapespellen en nog veel meer. Als waterschap doen we er van alles aan om jongeren waterbewust(er) te maken. Zo gingen we dit najaar voor het eerst een samenwerking aan met Pabo-studenten van Fontys in ’s-Hertogenbosch. Want zeg nou zelf, toekomstige leraren die leren over de taken van het waterschap én er lessen over maken voor hun eigen stageklas, dat is toch echt win-win?!

De opdracht

In september presenteerden we onze opdracht op de Pabo: ontwikkel een lessenreeks over water en het waterschap voor leerlingen van de basisschool. Vijf Pabo-studenten - Kiki, Maud, Bryan, Nienke en Lotte - gingen in twee groepjes enthousiast aan de slag. Het ene groepje voor de onderbouw van de basisschool, het andere voor de bovenbouw. De studenten gingen voortvarend te werk en ontwierpen creatieve en gevarieerde lessen vanuit verschillende vakken en met verschillende werkvormen.

Leerzame lessenreeksen

De studenten toetsen hun lessen in hun eigen stageklassen. Zo ontdekten leerlingen t/m 7 jaar waar ze in en rondom huis water gebruiken en maakten ze met een proefje vies water schoon. Leerlingen vanaf 7 jaar leerden onder andere met een mini-onderzoek en proefje over de taken van het waterschap. Ze sloten de lessenreeks af met een leerzaam en uitdagend escapespel. De lessen vielen in de smaak bij de leerlingen én docenten van de basisscholen. Supergoed gedaan dus!

Mooi resultaat

In november presenteerden Kiki, Maud, Bryan, Nienke en Lotte de behaalde resultaten aan hun medestudenten, docent en aan ons. Conclusie: iedereen tevreden! Het was prettig samenwerken met deze vijf gemotiveerde studenten, die een grote groep kinderen met hun actieve en leerzame lessen waterbewuster hebben gemaakt. De pilot is goed bevallen en voor herhaling vatbaar.

Studenten Kiki, Maud, Bryan, Nienke en Lotte