Documentaireserie over verwoestende effect van droogte in Brabant


1 maart 2023

Op donderdag 2 maart start de documentaire ‘Droogte in Brabant’ op Omroep Brabant. In de negendelige serie wordt het verwoestende effect van droogte in beeld gebracht. Inwoners, organisaties en overheden laten zien hoe ze water langer vasthouden. Droogte in Brabant is vanaf donderdagmiddag 2 maart te zien op Omroep Brabant. Met elke week een nieuwe aflevering om 17.00 uur.

Gortdroge vergeelde velden, bomen die in de zomermaanden al hun blad verliezen, vissen die naar adem happen in droogvallende beken.  Het is een gegeven waar we voortaan elke zomer rekening mee moeten houden. Net als de 'waterbommen' die lokaal vallen, heftige regenbuien die veel schade veroorzaken. De serie Droogte in Brabant gaat over effect van droogte op onze woonomgeving. Maar ook over welke maatregelen die al worden genomen om water langer vast te houden. En vooral ook over wat Brabanders zelf kunnen doen om hun eigen omgeving klimaatproof te maken.

Bekijk de docuserie op Omroep Brabant

Water langer vasthouden

Om te voorkomen dat Brabant verdroogt, moeten delen van het landschap opnieuw worden ingericht. Zodat regenwater niet meteen wegstroomt maar langer in het gebied blijft en de kans krijgt de bodem in te zakken. Want het grondwaterpeil blijft zakken en dat moet veranderen om verdroging te voorkomen. Voorbeelden van droogtemaatregelen komen terug in de serie. Zo is te zien hoe het Aa-dal Zuid bij Someren in een kronkelende, klimaatbestendig en natuurvriendelijke beek verandert. In het Leenderbos in de buurt van Eindhoven en de Kampina, natuurgebied bij Boxtel zijn afwateringssloten gedempt en rechtgetrokken beken kronkelend gemaakt. Hierdoor blijft natuur behouden wat bijdraagt aan gezond leefklimaat voor alle Brabanders.

Zelf bijdragen

Ook bewoners zitten niet stil en nemen maatregelen. In Vught leggen bewoners samen een groen dak van vetplantjes aan tegen de hitte. Een tuinder vertelt over een gevarieerd voedselbos, dat nauwelijks last heeft van droogte. In Rucphen zijn duizenden stoeptegels gelicht. En in Den Dungen proberen bewoners met andere stenen meer water in de straat vast te houden. Daarnaast krijgen Brabanders tips vanuit een drinkwaterwinning.

Samenwerken

Samen met Brabant Water, waterschap Brabantse Delta, waterschap De Dommel en Provincie Noord-Brabant werkten we aan deze documentaire. We staan voor de uitdaging om ook in de toekomst voldoende grondwater te garanderen en voldoende en veilig water voor iedereen. Maar we realiseren ons ook dat dit alleen kan met hulp van alle bewoners, agrariërs en bedrijven.

Droogte in Brabant is vanaf donderdagmiddag 2 maart te zien op Omroep Brabant. Met elke week een nieuwe aflevering om 17.00 uur.

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice