Vispassages dicht om water langer vast te houden


14 juni 2023

Een vis die in een beek zwemt kan zomaar een stuw tegenkomen. In veel gevallen kan de vis de stuw passeren via een speciaal aangelegde passage. Hierin zwemt hij stroomop- of afwaarts. Dat is het liefste wat hij doet, ondertussen zoekend naar voedsel of naar een plek om zich voort te planten. Door droogte zijn we nu genoodzaakt het merendeel van onze vispassages te sluiten. Vispassage Crèvecoeur is er zo een. Zo houden we het water vast in de beken dat anders door de vispassage wegstroomt. Bij enkele trajecten met nog voldoende aanvoerwater, staan de passages nog open.

Wat betekent dit voor de vissen?

Eenmaal aangekomen bij een stuw, waar ze normaal gesproken de passage nemen, kunnen ze nu niet verder zwemmen. Daardoor kan een ‘opstopping’ van vissen ontstaan bij de stuw. Regelmatig het welzijn van de vissen controleren is dan belangrijk. En dat doen onze collega’s. Is er voldoende water? Is er voldoende zuurstof? Als het nodig is wordt (tijdelijk) water aangevoerd, wordt een shot zuurstof in het water gespoten of plaatsen we de vissen over naar sloten of beken waar nog voldoende water is. Hiervoor hebben we samen met Sportvisserij Zuidwest-Nederland een vissenprotocol gemaakt.

Waterbesparende functies op onze visliften

We hebben in ons gebied namelijk meerdere vispassages in de vorm van een vislift. Binnenin zit een soort wenteltrap waarmee vissen naar boven zwemmen om de weg langs de stuw te vervolgen.

Bij deze visliften kunnen vissen er toch nog steeds doorheen zwemmen. Deze visliften hebben namelijk een waterbesparende functie waardoor de vispassage gaat dan automatische alleen even open wanneer er vissen zich aanbieden. Zo houden we water zo goed mogelijk vast en kunnen vissen nog steeds van de ene naar de andere plek zwemmen, win-win!

Vissen in nood? Meld dit

Zie je vissen en denk je dat ze in nood verkeren? Dit kan een signaal zijn dat er iets aan de hand is. Meld dit dan zo snel mogelijk door te bellen naar 088 - 17 88 000 (bij geen gehoor 0800 - 03 41). Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Artikel Omroep Brabant 'Vissen in gevaar door de droogte: 'Als ze naar lucht happen is het mis'

Omleidingen voor obstakels

In veel beken liggen stuwen. Daarmee regelen we de waterstand. We zetten stuwen laag om water te laten wegstromen en hoog als we water willen vasthouden. Voor vissen zijn de stuwen obstakels in hun zoektocht naar bijvoorbeeld voedsel. Ze kunnen zich er niet verder door verplaatsen. Die bewegingsruimte hebben ze wel nodig. Daarom leggen we bij veel stuwen vispassages (omleidingen) aan. Die zijn er in allerlei vormen en maten,

We hebben in ons werkgebied meer dan 70 vispassages. In meer dan 30 andere gevallen is bij de stuw, het gemaal of de dam een bodemdrempel aangebracht (soort traptreden) of is de stuw verwijderd. Passeren maar!

Foto's van de vispassage Crèvecoeur

Vistrap Crevecoeur dicht_6

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice