Primeur! QR codes bij vispassages waarmee je filmpjes van vissen kunt bekijken


1 mei 2023

Stel een vis drukt op een knopje in een lift en gaat een verdieping hoger. Toekomstmuziek? Niet echt! We hebben in ons gebied namelijk meerdere vispassages in de vorm van een vislift. Ze hoeven alleen niet echt op een knopje te drukken. Binnenin zit een soort wenteltrap waarmee vissen naar boven zwemmen om de weg langs de stuw te vervolgen. Ze hebben wel een zetje nodig. Bij alle vispassages staan of komen bordjes met een QR-code. Als je die scant, kun je meer info krijgen over de vislift. En je kunt filmpjes van vissen zien die gebruik maken van onze vispassages. Hoe leuk!

Artificial Intelligence

In elke vislift hangt namelijk een camera welke continu beelden maakt (als er wat voorbij komt zwemmen natuurlijk). Deze beelden worden via Artificial Intelligence (AI) gescand om zo het soort visje vast te stellen wat door de vislift zwemt.

We leggen vispassages aan zodat vissen zich verder kunnen verplaatsen bij obstakels zoals stuwen

In veel beken liggen stuwen. Daarmee regelen we de waterstand. We zetten stuwen laag om water te laten wegstromen en hoog als we water willen vasthouden. Voor vissen  zijn de stuwen obstakels in hun zoektocht naar bijvoorbeeld voedsel. Ze kunnen zich er niet verder door verplaatsen. Die bewegingsruimte hebben ze wel bij vispassages, zoals deze hypermoderne vislift.

Visift XL

In Vorstenbosch plaatsten we een aantal jaren geleden de 1e  vislift. In Oss hebben we zelfs de 1e vislift XL geplaatst en daarmee ook een primeur! Binnenkort plaatsen we er nog een aantal in ons werkgebied.

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice