Dode vissen in Drunen, Lith en Schijndel


23 juni 2023

Op een aantal plekken in ons gebied zijn dode vissen gevonden, zoals bij de Overlaatweg in Drunen, de Meester van Coothstraat in Lith en de Molenheideloop in Schijndel. Deze vissterfte is het gevolg van de warmte en de zware buien van de afgelopen dagen. De dode vissen worden door ons weggehaald en opgeruimd.

Oorzaak droogte & piekbuien

Door hitte en veel zonnestraling warmt het water in sloten en beken flink op. En na een lange periode van droogte hadden we deze week te maken met flinke piekbuien in ons gebied. Dat leidt tot minder zuurstof in het water, waardoor vissen in ademnood komen en soms zelfs sterven.

De hevige regen zorgt bijvoorbeeld voor extra voeding voor de bacteriën die in het water leven. Je kan dan denken aan voedingsstoffen zoals mest, honden- en vogelpoep en andere stoffen die in het water belanden. Die bacteriën verlagen het zuurstofgehalte nog verder.

Ook stroomt er regen in de riolering. Daar vermengt het regenwater zich met rioolwater. Als de riolering overbelast raakt, stroomt een klein deel van het mengsel via een overstort (speciale opening) de beken en sloten in. Hiermee beperken we overlast binnen de bebouwde kom. Veel vissen, die het al moeilijk hadden met een laag zuurstofgehalte, hebben hierdoor extra moeite met overleven.

vissterfte
Dode vissen bij Drunen

Wat doen wij?

We nemen maatregelen om vissterfte zo veel mogelijk te voorkomen. Lees op onze speciale pagina over vissterfte wat wij doen en wat je zelf kunt doen om vissterfte waar mogelijk te voorkomen.

Vissterfte - Waterschap Aa en Maas

Melden van dode vissen

Zie je dode vissen in het water drijven? Dit kan een signaal zijn dat er iets aan de hand is. Meld dit dan zo snel mogelijk bij ons. Dat kan via onderstaande knop of door te bellen naar telefoonnummer 088 - 17 88 000 (bij geen gehoor telefoonnummer 0800 - 03 41). Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor spoedzaken.

Meld dode vissen

De vissen worden door ons weggehaald en opgeruimd. Doe dit niet zelf! Maar meld het zo snel mogelijk bij ons.

Opruimen_vissterfte
Materialen voor het opruimen van dode vissen

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice