Let op voor blauwalg in kanalen, sloten en beken
Door de warme, droge en zonnige dagen van de afgelopen tijd ontstond er op steeds meer plekken blauwalg in ons werkgebied. Blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden waar je ziek van kunt worden. Dit geldt zowel voor mensen als voor dieren. Opletten dus! Niet alleen als recreant of voor je huisdier, maar ook als agrariër. Wij raden aan om rekening te houden met mogelijk aanwezige blauwalg bij het beregenen van je gewassen. Of als je je vee uit sloten of beken wil laten drinken.
Hamelspoel, de Clarinet, de Traverse en de Leijgraaf
Inmiddels zien we al op een aantal plekken in ons werkgebied blauwalg. De plekken waar wij het van weten zijn: de Hamelspoel in Herpen, de Clarinet in Deurne, de Traverse en de Leijgraaf.
Heb jij een vermoeden van blauwalg bij jou in de buurt?
Meldingen van blauwalgen
Weten of er blauwalgenbloei is? Bekijk dan de blauwalgenkaart. Daar zie je de door ons bevestigde meldingen van blauwalg in geïsoleerde (stads)wateren zoals vijvers en beken en lijnvormige wateren zoals sloten of beken in het buitengebied.
Let op: op deze kaart staan alleen de afwijkingen die zijn bevestigd door controle en/of metingen. Wanneer je als inwoner een melding maakt over blauwalg beoordelen we jouw melding en doen we zo nodig metingen om dat te bevestigen. Op ons advies plaatsen gemeenten in de meeste situaties ter plekke waarschuwingsbordjes binnen de bebouwde kom. Dat gebeurt niet langs de lijnvormige wateren zoals sloten of beken of geïsoleerde (stads)wateren in het buitengebied.
Activiteiten op het water
Ga je kanoën, roeien of vissen? Hou er dan rekening mee dat de waterkwaliteit minder goed kan zijn als gevolg van blauwalg. Ook als recreatie bij het water plaatsvindt, is dat belangrijk.
Zwemmen in natuurwater
Wil je gaan zwemmen in natuurwater? Dan adviseren wij om dit alleen in officieel zwemwater te doen. Deze recreatieplassen zijn te vinden op www.zwemwater.nl. De zwemwaterkwaliteit van de wateren op deze site wordt regelmatig gecontroleerd.
Schadelijk voor mens en dier
De belangrijkste oorzaak van blauwalgenbloei is een teveel aan voedingsstoffen in het water. Door de droogte en warmte is minder water beschikbaar waardoor het water in de beken en sloten minder wordt ververst. Het spoelt niet door en de temperatuur van het water wordt hoger.
Ook nu het wat minder warm is en er wat regen valt, blijft de aanwezige blauwalg een risico. Blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden. Heb je contact met water met blauwalg gehad? Spoel je huid dan zo snel mogelijk goed af met schoon water. Neem contact op met je huisarts als je klachten krijgt.
Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?
Recent nieuws
- Uitnodiging inloopbijeenkomst 20 november 2024 toelichting inrichtingsvoorstel ecologische verbindingszone Leijgraaf
- ‘Voelde gij nattigheid? Dan komme wij ekkes peilen’: We lanceren voor het tweede jaar op rij weer een eigen carnavalsembleem
- Waterbericht oktober: terug naar normaal na drie ‘gemiddelde maanden’
- Dijkverbetering Doeveren nodigt u uit voor de informatiebijeenkomst op 21 november
- Algemeen bestuur bespreekt begroting 2025