Zaterdag 11 maart open dag rioolwaterzuivering Oijen: Kom, doe en beleef tijdens de Waterdag


27 februari 2023

Wil jij weten wat er gebeurt met het water als jij de wc doortrekt? Kom dan op zaterdag 11 maart van 12.00-17.00 uur naar onze open dag op de rioolwaterzuivering in Oijen. Een leuk en leerzaam uitje met activiteiten voor alle leeftijden. Meld je tijdens deze Waterdag aan voor een rondleiding langs de verschillende zuiveringsstappen op de rioolwaterzuivering. Leer meer over nieuwe technieken waarmee we medicijnresten uit het afvalwater halen en ontdek wat er leeft in het water. Of knutsel waterdieren met de Afvaljuf.

Volg de weg van het water

De komende drie jaar passen we de rioolwaterzuivering in Oijen aan zodat het gezuiverde rioolwater nóg schoner naar de Teeffelense Wetering en de Hertogswetering gaat stromen. Tijdens de Waterdag laten onze medewerkers zien hoe we het vuile rioolwater stap voor stap weer schoon maken. Een knap staaltje techniek; dagelijks zuivert het waterschap miljoenen liters gemeentelijk afvalwater.

In en om het huis

Tijdens de Waterdag valt er ook van alles te ontdekken over wat je zelf kunt doen aan waterbesparende maatregelen in en om het huis en welke subsidies je hiervoor bij ons kunt aanvragen. Ontdek de voordelen van minder tegels in de tuin en van het aanleggen van een sedumdak. En bezoekers die meedoen met de ‘Durf en Turf Wand’ maken kans op een douchetimer om water te besparen tijden het douchen.

Fun voor kinderen

Voor kinderen valt er van alles te beleven en te doen tijdens de Waterdag. Zo mogen ze meehelpen met het inspecteren van een dijk, waterdiertjes onderzoeken of aan de slag gaan met de waterpuzzelwand. Met de Afvaljuf kunnen kinderen hun eigen waterdiertje knutselen van plastic afval. En de schminksters toveren op ieder gezichtje een mooie vlinder of bever. Voor iedereen is er iets lekkers te eten en te drinken.

Excursie natuurmonumenten

Tijdens de Waterdag nemen gidsen van Natuurmonumenten bezoekers mee voor een excursie naar de Hemelrijkse Waard. Start van deze excursie is 13.00 uur. Om 14.30 uur vertrekt vanaf het terrein van de rioolwaterzuivering een nieuwe ronde. Aanmelden voor deze excursie kan bij aankomst.

Gratis toegang en wat lekkers te eten en te drinken

De Waterdag is gratis toegankelijk. Locatie is de rioolwaterzuivering aan de Parallelstraat 1 in Oijen. Er is een beperkt aantal parkeerplaatsen bij de rioolwaterzuivering. Parkeren kan ook bij cafézaal De Schutskooij, Grotestraat 8 in Oijen. Het Maasmeander toeristentreintje vertrekt vanaf daar iedere 10 minuten naar de rioolwaterzuivering. Voor iedere bezoeker is er een gratis flensje, stroopwafel of kop soep. De meeste activiteiten zijn overdekt, dus ook tijdens een regenachtige dag is het een leuk gezinsuitje.

Kom, doe en beleef op deze open dag voor jong en oud! Klik voor meer informatie op onderstaande button.

Meer informatie over de open dag

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice