Bezoek ons gemaal Van Sasse gratis tijdens Open Monumentendag


29 augustus 2023

Duik in een stukje geschiedenis van ons waterschap tijdens Open Monumentendag. Op zondag 10 september kun je gratis een kijkje nemen in gemaal Van Sasse tussen 11.00 en 16.00 uur. Rondleiders leggen je uit hoe een gemaal werkt en nemen je mee terug in de tijd. Met als kers op de taart een Efteling-waardige virtuele expositie in gemaal Van Sasse!

Gemaal Van Sasse

Kom naar Grave en verwonder je over het complex van stuwen, sluizen en een brug. Tegenwoordig loopt het water van de Raam onder het gemaal door naar de Maas. Tijdens de rondleiding nemen we je mee terug naar de jaren twintig van de vorige eeuw. Je komt te weten hoe een stuw leidde tot de bouw van het gemaal Van Sasse, vernoemd naar de eerste voorzitter van waterschap De Maaskant. Hij speelt vandaag de dag een verrassende rol tijdens een virtuele expositie in het gemaal. Een Efteling-waardige attractie!

Vispassage en waterweetjeswandelroute

Tijdens je bezoek kun je ook de vistrap naast gemaal Van Sasse bekijken. Deze vistrap laat vissen veilig onder het gemaal door zwemmen, waardoor het gebouw geen obstakel vormt. Iets wat heel belangrijk is voor de vismigratie. Bij gemaal Van Sasse begint en eindigt bovendien een van onze waterweetjeswandelroute, die je langs mooie plekken in de omgeving leidt. Je kunt de route alvast hier (opent in nieuw venster) downloaden of vraag hiernaar in het gemaal.

Openingstijden

Let op: in het weekend van Open Monumentendag zijn we alleen op zondag geopend, niet op zaterdag. We stellen het gemaal ook gratis open voor publiek op de laatste zondag van september.

Bezoekadres: Gemaal Van Sasse, Mars van Wijthdijk 1 in Grave.

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice