Pas op: dode vissen en eenden bij Dribbelei (Bisonstraat) in Gemert-Bakel


18 augustus 2022

Er zijn meerdere dode vissen en eenden gevonden in de vijver Dribbelei aan de Bisonstraat in Gemert-Bakel. We vermoeden dat dit botulisme is. Eerder stelde de NVWA ook botulisme vast in de Heiakkervijver in Deurne. In de tussentijd beluchten we in samenwerking met de gemeente en brandweer het water met een pomp. Hiermee houden we water in beweging, wat helpt om sterfte van vissen te voorkomen en de kans op het ontstaan van botulisme te verkleinen. Ter plaatse staan waarschuwingsborden. De dode vogels zijn opgeruimd.

Waarschuwing: Probeer contact met het water te vermijden

Totdat we weten wat de exacte oorzaak is, weten we niet in hoeverre besmetting kan plaatsvinden op andere (huis)dieren en in sommige gevallen ook mensen. We vragen je daarom om tot nader onderzoek op deze locaties:
  • Extra op te letten
  • Niet in de buurt van eenden of andere watervogels te komen
  • De dieren niet te voeren
  • Honden aan de lijn te houden
  • Als (sport)visser niet te vissen in water water waar botulisme wordt vermoed of is geconstateerd.

Er staan ter plekke waarschuwingsborden. In tegenstelling tot veel gevallen van blauwalg, is botulisme niet zichtbaar. Wees dus extra alert!

Wat is botulisme?

Botulisme is een voedselvergiftiging veroorzaakt door de gifstoffen van de bacterie "Clostridium Botulinum". Botulisme komt vaak voor in het voorjaar en de zomer en heeft vaak de sterfte van dieren, zoals eenden en vissen, tot gevolg. Ook honden, katten en andere dieren kunnen er ziek van worden. Botulisme kan in zeldzame gevallen schadelijk zijn voor de mens.

Hoe ontstaat botulisme?

Als ondiep water snel opwarmt, kan de bacterie die botulisme veroorzaakt zich snel vermenigvuldigen. De bacterie komt vaak voor in de grond, de water(bodem), vogels, vissen en andere dieren. Alleen in een warme en zuurstofloze omgeving met dierlijk voedsel (eiwitrijk), bijvoorbeeld kadavers, maakt de bacterie gif aan. Zodra gezonde dieren van deze resten van kadavers eten, krijgen zij dit gif binnen. Verlammings- en verstikkingverschijnselen zijn vaak het gevolg.

Wat doen waterschap en gemeente?

Botulisme is een natuurlijk proces dat niet te voorkomen is. Het enige wat we als waterschap in samenwerking met de gemeente kunnen doen om verdere verspreiding van botulisme te voorkomen, is het preventief ruimen van kadavers. Wanneer de temperaturen lager worden, wordt de botulismebacterie minder actief en verdwijnt het risico op besmetting.

Zie jij dode eenden of andere watervogels? Of heb jij een vermoeden van botulisme bij jou in de buurt?

Maak een melding

Botulisme Dribbelei
Waarschuwingsbord botulisme in Dribbelei Gemert-Bakel