Oorzaak dode eenden De Vlier bekend: botulisme


2 augustus 2022

We konden nog niet met 100% zekerheid zeggen of de oorzaak botulisme of vogelgriep was. Bij 1 dode eend bleek het om botulisme te gaan, waardoor we vermoedden dat dit ook bij de andere eenden het geval was. Inmiddels zijn meerdere eenden onderzocht. Botulisme blijkt ook bij de andere eenden de doodsoorzaak te zijn. We kunnen vogelgriep uitsluiten.

Samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzochten we de oorzaak. De dode vogels hebben we vorige week samen met de gemeente Deurne opgeruimd. We blijven de situatie in de gaten houden.

Blijf alert bij De Vlier en de Heiakkervijver

Ter plekke staan waarschuwingsborden. In tegenstelling tot veel gevallen van blauwalg, is botulisme niet zichtbaar. We vragen je daarom extra op te letten. Huisdieren kunnen hier namelijk heel ziek van worden. En in zeldzame gevallen is botulisme schadelijk voor mensen.

• Kom niet in de buurt van eenden of andere watervogels
• Voer de dieren niet
• Houd honden aan de lijn
• Vis als (sport)visser niet in water waar botulisme wordt vermoed of is geconstateerd

Wat is botulisme?

Botulisme is een voedselvergiftiging veroorzaakt door de gifstoffen van de bacterie "Clostridium Botulinum". Botulisme komt vaak voor in het voorjaar en de zomer en heeft vaak de sterfte van dieren, zoals eenden en vissen, tot gevolg. Ook honden, katten en andere dieren kunnen er ziek van worden. Botulisme kan in zeldzame gevallen schadelijk zijn voor de mens.

Hoe ontstaat botulisme?

Als ondiep water snel opwarmt, kan de bacterie die botulisme veroorzaakt zich snel vermenigvuldigen. De bacterie komt vaak voor in de grond, de water(bodem), vogels, vissen en andere dieren. Alleen in een warme en zuurstofloze omgeving met dierlijk voedsel (eiwitrijk), bijvoorbeeld kadavers, maakt de bacterie gif aan. Zodra gezonde dieren van deze resten van kadavers eten, krijgen zij dit gif binnen. Verlammings- en verstikkingverschijnselen zijn vaak het gevolg.

Zie jij dode eenden of andere watervogels? Of heb jij een vermoeden van botulisme bij jou in de buurt?

Maak een melding