Wat betekent opschaling naar feitelijk watertekort voor Aa en Maas?


5 augustus 2022

Het is je vast niet ontgaan dat we sinds woensdag 3 augustus landelijk zijn opgeschaald van niveau 1 (dreigend watertekort) naar niveau 2 (feitelijk watertekort). We leggen je uit wat dit betekent voor ons werkgebied.

Ook in ons werkgebied is het heel droog

De natuur en boeren hebben hier veel last van. Dat zie je terug in de vele nieuwsberichten op onze website van afgelopen week:

De Maas heeft nog voldoende water

Er zijn waterschappen in Nederland die voor de aanvoer van water afhankelijk zijn van de Rijn. En die te maken hebben met verzilting: zoutindringing door te weinig rivierafvoer. Maar in ons werkgebied hebben we vooral te maken met de Maas. De Maasafvoer is voorlopig nog voldoende om water in te kunnen laten in ons werkgebied. We verwachten dat dit de komende week ook nog voldoende blijft.

Droogtemaatregelen

Dus ja, het is droog. Heel droog zelfs. Veel collega’s zijn in ons hele gebied dag in dag uit druk bezig met het nemen van droogtemaatregelen. We blijven de situatie heel goed in de gaten houden. Als de situatie ervoor zorgt dat we nieuwe maatregelen moeten nemen, informeren we je hierover.

Blijf op de hoogte

Kaart droogval
Kaart droogval van ons werkgebied uit ons waterdataportaal