Het project


In het project Windenergie Land van Cuijk onderzoeken we in stappen de haalbaarheid van windturbines bij de rioolwaterzuivering (rwzi) in Haps.

De stappen

  • In een eerste verkenning keken we waar wij windturbines kunnen plaatsen, welk type windturbines daarbij zijn te gebruiken en of er praktische beperkingen zijn. Uit die verkenning blijkt dat alleen de locatie van de rwzi in Haps geschikt is om windturbines te plaatsen.
  • In een vervolgonderzoek kijken we nu hoe windturbines het best zijn in te passen en hoe we zo goed mogelijk rekening kunnen houden met de effecten ervan op de omgeving. Hierbij betrekken we ook de omwonenden. Ons bestuur besluit op basis van de uitkomsten of de volgende stap gezet gaat worden.
  • Die volgende stap is dat wij voor het windproject vergunningen moet aanvragen bij de gemeente Land van Cuijk. De gemeente toetst dan het plan aan het bestemmingsplan, het eigen windbeleid en de geldende landelijke (milieu)normen.
  • Pas als alle seinen op groen staan, breekt de fase van realisatie van het windplan aan. Daarbij betrekken wij weer de omgeving.

Onderzoek windturbines

Bij de onderzoeken die we nu uitvoeren kijken wij naar meerdere scenario’s, die variëren in het aantal te plaatsen windturbines.

Op het terrein van de eigen rioolwaterzuivering is plaats voor twee windturbines. Op dit moment is de energie die deze twee turbines zullen opwekken, genoeg om de rwzi energieneutraal te laten zijn. Maar omdat ons energiegebruik toeneemt om aan de gestelde kwaliteitseisen te voldoen, is de hoeveelheid energie van deze twee turbines in de toekomst niet genoeg. Bovendien stelt het provinciale beleid dat windturbines zoveel mogelijk bij elkaar geplaatst moeten worden in groepen van minimaal drie stuks. Om in de eigen energiebehoefte te voorzien en om aan het beleid van de provincie te voldoen, moeten we ook gebruik maken van plekken buiten onze eigen rwzi-locatie. Daarom onderzoeken we nu verschillende scenario’s, variërend van twee tot vier windturbines.

In die scenario’s kijken we naar mogelijke overlast als gevolg van geluid en slagschaduw. Ook is een radartoets uitgevoerd en wordt onderzoek gedaan naar de dieren in de omgeving. Voor het in kaart brengen en houden van de belangen van de omgeving onderzoeken we maatregelen om mogelijke hinder te voorkomen of te verminderen. Dat kan bijvoorbeeld een beheermaatregel zijn, zoals het stilzetten van een windturbine als het risico van hinder zich voordoet. Bij het gesprek over wat nuttige maatregelen zijn betrekken we ook de omwonenden.

Type windturbines en de locaties

Uit de eerste verkenning kwam naar voren dat voor het windproject bij de rwzi in Haps twee typen windturbines geschikt zijn en er op vier plekken ruimte is om deze te plaatsen:

Type I

  • Masthoogte: 69 m
  • Rotordiameter: 60 m
  • Te plaatsen op: eigen terrein rioolwaterzuivering

Type II

  • Masthoogte: 111 m
  • Rotordiameter: 138 m
  • Te plaatsen op: particulier terrein buiten de rioolwaterzuivering

Beide typen windturbines en de betrokken grondeigenaren van de mogelijke locaties maken onderdeel uit van het huidige onderzoek. De uitkomsten van dit onderzoek zijn bepalend voor de geschiktheid en haalbaarheid van de locaties en (daarmee) het aantal te plaatsen windturbines. De uiteindelijke beslissing hierover ligt bij ons bestuur.

Indicatie van de te onderzoeken locaties

Op onderstaande kaart (pdf, 1 MB) is de beoogde locatie van de windturbines op en buiten het terrein van de rzwi indicatief aangegeven. De definitieve aantallen en locaties hangen af van de uitkomsten van het lopende onderzoek, afstemming met belanghebbenden en de uiteindelijke keuze van het waterschapsbestuur.

Legenda:
Blauwe stippen: windturbines op het terrein van de rioolwaterzuivering Type I 
Groene stippen : windturbines buiten het terrein van de rioolwaterzuivering Type II

Vragen? We helpen je graag!

Johan van Alphen

Functie
Omgevingsmanager
Telefoon
06-20 11 41 87
E-mail
windenergie@aaenmaas.nl

Ernst-Jan Melisie

Functie
Projectmanager
Telefoon
06-22 05 59 23
E-mail
windenergie@aaenmaas.nl