Onderzoek en vergunningen


Voordat er voor het windproject een vergunning aangevraagd kan worden, is diepgaander onderzoek nodig. Sommige onderzoeken zijn wettelijk verplicht, andere onderzoeken zijn wenselijk om tot een goede inpassing te komen. Daarbij kijken we onder meer naar veiligheids- en geluidsnormen, radarstoring en inpassing in het landschap. Ook onderzoeken we de juridische en financiële mogelijkheden om meeropbrengst ten gunste van de omgeving te laten komen. Informatie over de voortgang en uitkomsten van het onderzoek delen we in het participatietraject met de omgeving.

Onderzoek naar geluid en slagschaduw

Windturbines maken geluid en veroorzaken slagschaduw. Of dat hinderlijk is of niet, is lastig vast te stellen. Iedereen ervaart dat anders.

Een realistische geluidsmeting kun je pas doen als de windturbine er staat. Daarom wordt het te verwachten geluidsniveau vooraf berekend. Uitgangspunt is dat het geluid van een windturbine – of van een heel windpark – op de buitengevel van een woning niet een bepaalde waarde mag overschrijden. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen overdag en ’s nachts. In het laatste geval is de norm strenger, om te voorkomen dat mensen in hun nachtrust worden gestoord.

Een windturbine in volle zon werpt een slagschaduw op de grond. Omdat de wieken bewegen, beweegt de schaduw ook. Het kan hinderlijk zijn als die slagschaduw bijvoorbeeld over een raam valt. Dat kan voorkomen als de zon laag staat en er geen bewolking is, dus meestal alleen in het voor- en najaar. Het optreden van slagschaduw is vooraf goed te berekenen. Op basis van dat onderzoek kan met maatregelen hinder worden voorkomen, bijvoorbeeld door de windturbine tijdelijk stil te zetten.

Meer weten over geluid en slagschaduw? In de eerste nieuwsbrief zijn we hier uitgebreid op in gegaan.

Natuuronderzoek

Het plaatsen van windturbines kan ook gevolgen hebben voor dieren in de buurt van de geplande plekken waar de turbines mogelijk komen te staan. De Wet Natuurbescherming geeft aan dat we de effecten op de natuur en dieren in kaart moeten brengen, voordat we toestemming krijgen om de windturbines te plaatsen.

De Wet Natuurbescherming heeft regels om zowel bepaalde gebieden als specifieke diersoorten te beschermen. We moeten dus kijken welke invloed de windturbines hebben op gebieden die beschermd zijn, zoals Natura 2000- en NNN/NNB-gebieden. Een deskundig onderzoeksbureau maakt hiervoor een rapport waarin we de effecten op deze gebieden beschrijven.

Daarnaast moeten we ook laten onderzoeken welke invloed de windturbines hebben op verschillende soorten dieren. Ook dit wordt vastgelegd in een rapport. Hierin staan ook ideeën om de effecten op de natuur en dieren te verminderen of teniet te doen. De rapporten gebruiken we als onderbouwing bij het aanvragen van de vergunningen en eventuele ontheffingen.

We hebben het onderzoeksbureau ook gevraagd om met mensen in het gebied te praten. Zij weten veel over de dieren die in de buurt leven.

Het onderzoek naar vleermuizen begon in juni 2023 (als ze jongen krijgen) en gaat door tot eind september (als ze paren en migreren). Het onderzoek naar (winter)vogels gebeurt tussen december 2023 en februari 2024.

Radarstudie

Wij kunnen niet zelf de locaties van de windturbines kiezen. De belangrijkste beperkende factoren zijn het radarbereik van de vliegbasis Volkel en de hoogte en vorm van de windturbines. TNO voerde deze radarstudie uit.

Uit het onderzoek blijkt dat hoge en grote windturbines het radarbeeld verstoren. Deze mogen daarom niet geplaatst worden. Wij gebruiken daarom kleinere windturbines, waarvan het turbinedeel (de nacelle) zo klein mogelijk is. Dit maakt dat er maar weinig windturbinetypen geschikt zijn voor op en bij de rioolwaterzuivering.

Vergunningen

Voor het windproject moeten wij een vergunning aanvragen bij de gemeente Land van Cuijk. De gemeente toetst deze aanvraag aan het bestemmingsplan en aan het windbeleid dat de gemeente binnenkort vaststelt. Het gaat hierbij over een Wabo-vergunning. Wabo staat voor Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.

Vragen? We helpen je graag!

Johan van Alphen

Functie
Omgevingsmanager
Telefoon
06-20 11 41 87
E-mail
windenergie@aaenmaas.nl

Ernst-Jan Melisie

Functie
Projectleider
Telefoon
06-22 05 59 23
E-mail
windenergie@aaenmaas.nl