Nieuwsservice 28 september 2023


logo-header
Nieuwsservice 28 september 2023

Purperbacterie in sloot bij kruising Maaspoortweg en Koningshoeven in Den Bosch

purperbacterie_chromatium_okenii_2_primair_dominant_op_locatie_832214_van_22-9-2023

In de wijk Maaspoort in ’s-Hertogenbosch kleurde het slootwater bij de kruising Maaspoortweg en Koningshoeven afgelopen vrijdag roze. Uit onderzoek blijkt dat het gaat om een kleurrijk natuurverschijnsel veroorzaakt door de purperbacterie. Deze bacterie is niet schadelijk voor mensen en dieren maar zorgt wel voor irritatie. De roze kleur is inmiddels verdwenen. Vrijdag 29 september nemen we nogmaals een monster om te checken of de bacterie ook verdwenen is. De uitslag hiervan lees je op deze website en op onze Facebookpagina.

Vang de herfstregen op en krijg subsidie

herfst_najaar_regen

Het is herfst, en dat betekent dat regenbuien vaak de boventoon voeren. We herhalen graag nog een keer hoe belangrijk het is om regenwater op te vangen in bijvoorbeeld een regenton. Regenwater hoort thuis in de bodem en niet in het riool. Het is goed voor de natuur, je tuin, het milieu en zelfs voor de riolering. Het regenwater wordt niet onnodig gezuiverd, en het riool kan beter omgaan met de overvloedige neerslag.

Beverholen in beeld met sonar en LIDAR

sonarbootje

Als dijkbeheerder kom je soms verrassingen tegen in en langs onze dijken, zoals bever- of dassenholen. Maar of het gaat om een klein holletje of een uitgebreid gangenstelsel onder de grond, is meestal een raadsel. Zelfs voor onze bever- en dassenspecialisten is het een uitdaging! Bij beverholen is de uitdaging nog groter omdat de ingangen meestal onder water zitten. We zoeken naar slimme methoden om bever- en dassenholen op te sporen en in kaart te brengen. Zo speurden we vorige week onze oevers af met een sonarbootje om ingangen van beverholen onder water te vinden.

Roze water in sloot bij kruising Maaspoortweg en Koningshoeven in ’s-Hertogenbosch

roze_sloot

In de wijk Maaspoort in 's-Hertogenbosch is het water van een sloot bij de kruising Maaspoortweg en Koningshoeven op dit moment roze gekleurd. We hebben vandaag monsters van het water genomen. Deze worden nog onderzocht. In de loop van volgende week verwachten we het resultaat van de monstername. We vermoeden dat het water roze kleurt door de purperbacterie, die net als blauwalg in water leeft.

Werken bij Aa en Maas? Bekijk onze toffe vacatures!

vacatures-aa-en-maas

Wil jij werk dat ertoe doet en werken met plezier? En vind je het belangrijk dat je jezelf kunt blijven ontwikkelen? Dan is Aa en Maas dé plek waar je moet zijn! We zijn uitgeroepen tot Beste Overheidsorganisatie van Nederland en we wonnen de FUTURPROOF-award, omdat we voorop lopen met verjonging en toekomstgericht zijn. Bekijk onze openstaande vacatures hier.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.