Purperbacterie in sloot bij kruising Maaspoortweg en Koningshoeven in Den Bosch


28 september 2023

In de wijk Maaspoort in ’s-Hertogenbosch kleurde het water van een sloot bij de kruising Maaspoortweg en Koningshoeven afgelopen vrijdag roze. Uit onderzoek blijkt dat het gaat om een kleurrijk natuurverschijnsel veroorzaakt door de purperbacterie. Deze bacterie is niet schadelijk voor mensen en dieren maar kan wel voor irritatie zorgen. De roze kleur is inmiddels verdwenen. Vrijdag 29 september nemen we nogmaals een monster om te checken of de bacterie ook verdwenen is. De uitslag hiervan lees je op deze website en op onze Facebookpagina.

De purperbacterie

De purperbacterie is, net als blauwalg, een bacterie die in water leeft. De bacterie maakt voedingsstoffen met behulp van zwavelverbindingen uit het slib op de bodem van het water. Bij sommige omstandigheden, het water moet kouder zijn dan 15 graden, kunnen de bacteriën zich explosief vermenigvuldigen. En dat zorgt voor de roze kleur.

Vermijd contact met water

Hoewel de bacterie niet gevaarlijk is voor mens en dier is het beter om contact met het water te vermijden. Dus ook niet uw hond erin laten zwemmen of eruit drinken. We adviseren sowieso om dit niet te doen, omdat we niet altijd weten wat er in het slootwater zit.

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice