Nieuwsservice 10 augustus 2023


logo-header
Nieuwsservice 10 augustus 2023

Nieuwe natuurstroken langs Groote Wetering, Schijndelse- en Molenheide Loop

groote wetering (2)

Eind augustus start waterschap Aa en Maas met de aanleg van een ecologische verbindingszone langs delen van de Groote Wetering, de Schijndelse- en Molenheide Loop. Heb je vragen over de werkzaamheden? Kom naar inloopavonden op dinsdag 22 augustus of woensdag 30 augustus.

Kijktip: onze collega Teun van Biljouw in het programma Focus op NPO 2

image00001

Op zaterdag 12 augustus vertelt onze collega en handhaver Teun van Biljouw in het programma Focus over een vreemde lozing bij een van onze rioolwaterzuiveringen. Petra Grijzen volgt de chemische speurtocht die moet worden geleverd om de kwaliteit van ons drinkwater te waarborgen en interviewt onze collega Teun.

Sommige vistrappen weer open door voldoende water in sloten en beken

droogtemaatregel Bart Niemeijer

Door droogte waren we genoodzaakt het merendeel van onze vispassages te sluiten. Vispassage Crèvecoeur was er zo een. Zo houden we het water vast in de beken dat anders door de vispassage wegstroomt. Maar doordat er veel regen is gevallen en het water in de meeste sloten en beken weer op peil is, kunnen weer wat vistrappen opengezet worden. Onze ecoloog Bart Niemeijer legt je in deze video haarfijn uit waarom we deze droogtemaatregel nemen en wat dit voor de vissen betekent.

Al bijna 2 jaar is ze ons geheime wapen voor het opsporen van beverholen: speurhond Tessa van onze collega Jorrit Daniëls

Jorrit en Tessa

Al bijna 2 jaar is ze ons geheime wapen voor het opsporen van beverholen: speurhond Tessa van onze collega Jorrit Daniëls. Hard nodig, want het aantal bevers en hun burchten neemt toe. Voor dijken maar ook voor de onderhoudspaden langs sloten en beken zijn de holen gevaarlijk. Een graafmachine of tractor die daar werkzaamheden uitvoert, kan er zomaar in wegzakken of kantelen. Omroep Brabant ging op pad met Jorrit en Tessa en maakte hier een mooie video en artikel over.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.