Al bijna 2 jaar is ze ons geheime wapen voor het opsporen van beverholen: speurhond Tessa van onze collega Jorrit Daniëls


7 augustus 2023

Al bijna 2 jaar is ze ons geheime wapen voor het opsporen van beverholen: speurhond Tessa van onze collega Jorrit Daniëls. Hard nodig, want het aantal bevers en hun burchten neemt toe. Voor dijken maar ook voor de onderhoudspaden langs sloten en beken zijn de holen gevaarlijk. Een graafmachine of tractor die daar werkzaamheden uitvoert, kan er zomaar in wegzakken of kantelen. Omroep Brabant en Hart van Nederland gingen op pad met Jorrit en Tessa en maakte hier mooie beelden van. Omroep Brabant schreef er ook een artikel over.

Jorrit: “Het is gaandeweg zo gegroeid”

“Ik nam haar altijd al mee langs het water. En ik merkte dat ze anders reageerde op een leeg hol dan op een hol waar een bever in zit. Zo ben ik haar gaan gebruiken om beverholen te vinden. Het is belangrijk om te weten of er in een hol een bever zit of niet. Lege holen mag het waterschap uitgraven en weer opvullen. Holen waar nog een bever in zit, moeten met rust gelaten worden. “Dat zoeken we uit door een stok in de ingang van het hol te zetten”, legt Jorrit uit. “Als dan na een paar dagen de stok weg is, zit er een bever in. Je was dus per hol een paar dagen bezig, maar met Tessa weet ik het meteen. Tessa zelf is er voorlopig nog niet klaar mee. "Ze staat elke ochtend te springen om weer op pad te gaan.”

Lees het hele artikel van Omroep Brabant

Dagtaak

Gelukkig is Tessa niet van plan om binnenkort te stoppen met haar speurwerk. “Er zijn steeds meer bevers. Ik heb er bijna een dagtaak aan om alleen de beverholen na te lopen en dicht te maken. Naarmate het aantal bevers toeneemt, neemt het aantal incidenten ook toe”, vertelt Jorrit in de uitzending van Hart van Nederland. We kunnen de hulp van Jorrit en Tessa dus goed gebruiken!

Een half woord of knikje is genoeg. Echt teamwork!

Tessa ruikt en ziet een hol. Jorrit ziet aan het gedrag van Tessa of er wel of geen bever in het hol zit. Tessa volgt de commando's van Jorrit goed op. Een half woord of knikje is genoeg. Echt teamwork! Gaten worden op deze manier erg praktisch, efficiënt en op een humane manier opgespoord.

Foto van Jos Verkuijlen voor Omroep Brabant

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice