Nieuwsservice 6 oktober 2022


logo-header
Nieuwsservice 6 oktober 2022

14 oktober vergadering algemeen bestuur

waterschapshuis_pettelaarpark

Op vrijdag 14 oktober vergadert ons algemeen bestuur om 14 uur. De vergadering wordt gehouden in vergaderzaal 4.29 van het Waterschapshuis in ’s-Hertogenbosch. Je kunt de vergadering ook volgen via een livestream.

Start hoogwaterseizoen: strengere regels voor veilige dijken

2022-10-06_dijkcontrole_quad

Van 1 oktober tot 1 april is het ‘hoogwaterseizoen’. In deze periode gelden er strengere regels om de dijken veilig te houden. Er mogen dan géén werkzaamheden op of aan de Maasdijk of de regionale keringen plaatsvinden. Dat geldt ook voor de beschermingszone van maximaal 100 meter aan beide zijden van de dijk. Onze dijkbeheerders zijn gestart met de najaarsinspectie van 160 km dijk.

Met warm water de Japanse duizendknoop bestrijden

Foto_japanseduizendknoop

Bij het dorp Haps is door ons een geslaagde test uitgevoerd om met warm water de Japanse duizendknoop te bestrijden. Deze woekerplant is een ongenode gast in ons gebied. We noemen het zelfs een ‘plaagsoort’ omdat door het woekergedrag andere soorten worden verdrongen. Er kan flinke schade aan dijken en oevers ontstaan door de diepe wortels en erosie aan de kleilaag. De plant is erg sterk en daardoor lastig te bestrijden. Door met warm water de strijd aan te gaan hopen we dat het voor de plant letterlijk te heet onder de voeten wordt.

Waterbericht september 2022: geen reden voor een vreugdedans, wél voor een regendans

september_2022

September maakte een einde aan de maandenlange droogte. Er viel flink wat regen en deze viel geleidelijk, dus geen enorme hoosbuien. Hierdoor is het grondwater een beetje aangevuld en kleurt de natuur weer wat groener. Er viel helaas niet genoeg regen om het opgelopen neerslagtekort van afgelopen zomer te compenseren. Er moet nog minstens 200 mm extra regen bij. In dit waterbericht lees je hoe het watersysteem ervoor staat, welke maatregelen we nemen en wat de verwachting is voor oktober.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.