Nieuwsservice 21 juli 2022


logo-header
Nieuwsservice 21 juli 2022

Blauwalg steekt de kop op: mensen, dieren en de natuur kunnen er ziek van worden

Blauwalg

Warme, droge dagen en veel zon. Met de warmte steekt op veel plekken blauwalg de kop op. Blauwalgen scheiden giftige stoffen af. Daar kun je ziek van worden. Niet alleen mensen maar ook dieren en planten. Opletten dus! Niet alleen als recreant, maar bijvoorbeeld ook als agrariër. Wij raden aan om rekening te houden met mogelijk aanwezige blauwalg bij het beregenen van je gewassen. En als je je vee uit sloten of beken wil laten drinken.

Groene daken en watervriendelijke tuinen: een must voor koelere en groenere steden

IMG_0902

Steeds vaker is het warm en droog. Er is dan minder water beschikbaar. Dit heeft grote gevolgen voor de natuur. Voor planten en bomen is genoeg water in de grond van levensbelang. Daarom moeten we zorgvuldig omgaan met de regen die er valt. Met onze klimaatsubsidie helpen wij inwoners een financieel handje met het aanleggen van een watervriendelijke tuin en/of dak.

Waterbuffer Laarbeek open gezet vanwege droogte

2022-07-18 Waterberging-Laarbeek

Door de hoge temperaturen en het uitblijven van regen is het buiten gort droog. De grondwaterstanden zakken snel en op sommige plekken vallen sloten en beken droog. Vandaag zetten we onze waterbuffer in Laarbeek open om het achterliggende gebied van water te voorzien. Het water loopt via gemaal Boerdonk de Aa in en stroomt vervolgens via gemaal de Veluwe naar de Leijgraaf.

Ons aandeel in de Regionale Energie Strategie Noordoost-Brabant

Theo Schulpen over de RES Noordoost-Brabant

In 30 regio’s werken gemeenten, waterschappen, provincies en netwerkbedrijven samen aan Regionale Energie Strategieën (RES). We zoeken samen naar manieren om energie te besparen en energie op te wekken. Als waterschap kijken we wat we op onze eigen terreinen kunnen doen. Onze collega Theo Schulpen vertelt hierover.

Werkzaamheden monding Campagnebeek van start

Uitvoering Campagnebeek

Waterschap Aa en Maas is begin juli gestart met werkzaamheden aan de Campagnebeek bij Maashees. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd. In de eerste fase pakt het waterschap de monding van de beek in de Maas aan. Er wordt onder meer stortsteen verwijderd zodat vissen de beek kunnen intrekken. Begin september zijn deze werkzaamheden naar verwachting afgerond.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.