Nieuwsservice 25 augustus 2022


logo-header
Nieuwsservice 25 augustus 2022

Werken bij Aa en Maas is een feestje!

Blije collega's aan het werk

Wil jij werk dat ertoe doet en werken met plezier? En vind je het belangrijk dat je jezelf kunt blijven ontwikkelen? Dan is waterschap Aa en Maas dé plek waar je moet zijn!

Plaagsoorten en exoten: gooi niets uit aquarium of vijver in de natuur

Kroos in oppervlaktewater_2-medium

We besteden veel geld aan het bestrijden én voorkomen van overlast door plaagsoorten en exoten: planten en dieren die ons hinderen in onze waterschapstaken. Een deel van deze plaagsoorten hoort überhaupt niet in de Nederlandse natuur thuis. Vaak zijn deze soorten ons land binnengekomen als sierplant voor in de tuin, of als vijver- of aquariumplant. We kunnen het daarom niet vaak genoeg benadrukken: gooi snoeiafval, aquarium- of vijverplanten en vissen NOOIT in de natuur.

Droogte: een sluipmoordenaar met drie gezichten en nog meer podcasts in de serie ‘Nattigheid’

Tracy Metz_1

Droogte? In nat Nederland? Het waterland wordt droogteland. Dat heeft impact op bijna alles: de landbouw, de natuur, de dijken, het drinkwater, op de funderingen van onze huizen, en zeker op de toch al hoge voedselprijzen. Maar deze uitdaging doet innoveren. De binnenvaart bouwt schepen voor laagwater. En Rotterdam, die maar drie maanden drinkwater op voorraad heeft, kijkt naar manieren om regenwater op te slaan en bewaren voor droge tijden. Ideeën genoeg in deze aflevering van Nattigheid!

Meldingen van dode vissen in ons werkgebied

Wat doen wij aan dode vissen

De afgelopen tijd krijgen we vaker meldingen over dode vissen op verschillende plekken in ons werkgebied. Vissen hebben zuurstof nodig. Zonder zuurstof gaan ze dood. In warme, droge perioden kunnen waterplanten, algen en bacteriën sneller gaan groeien. Dat gaat ten koste van de hoeveelheid zuurstof in het water. Ook regen beïnvloedt de hoeveelheid zuurstof in het water.

Pas op: dode vissen en eenden bij Dribbelei (Bisonstraat) in Gemert-Bakel

water beluchten Dribbelei

Er zijn meerdere dode vissen en eenden gevonden in de vijver Dribbelei aan de Bisonstraat in Gemert-Bakel. We vermoeden dat dit botulisme is. Eerder stelde de NVWA ook botulisme vast in de Heiakkervijver in Deurne. In de tussentijd beluchten we in samenwerking met de gemeente en brandweer het water met een pomp. Hiermee houden we water in beweging, wat helpt om sterfte van vissen te voorkomen en de kans op het ontstaan van botulisme te verkleinen. Ter plaatse staan waarschuwingsborden. De dode vogels zijn opgeruimd.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.