Meldingen van dode vissen in ons werkgebied


22 augustus 2022

De afgelopen tijd krijgen we vaker meldingen over dode vissen op verschillende plekken in ons werkgebied. Vissen hebben zuurstof nodig. Zonder zuurstof gaan ze dood. In warme, droge perioden kunnen waterplanten, algen en bacteriën sneller gaan groeien. Dat gaat ten koste van de hoeveelheid zuurstof in het water. Ook regen beïnvloedt de hoeveelheid zuurstof in het water.

Droogte en piekbuien

Veel mensen vinden warme zomerdagen heerlijk, maar vissen worden allesbehalve blij van hitte. Door hitte en veel zonnestraling warmt het water in sloten en beken flink op. En na een droge, warme periode volgen vaak piekbuien. Dat leidt allemaal tot minder zuurstof in het water, waardoor vissen in ademnood komen en mogelijk zelfs sterven.

Zie je dode vissen in het water drijven?

Meld dit dan zo snel mogelijk bij ons. Dat kan via onderstaande knop of door te bellen naar telefoonnummer 088 - 17 88 000 (bij geen gehoor telefoonnummer 0800 - 03 41). Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor spoedzaken.

Meld dode vissen

Piekbuien en onweer

Ook regen beïnvloedt de hoeveelheid zuurstof in het water. Regent het na een warme en droge periode, dan komt het vaak met bakken uit de lucht. De hevige regenval kan zorgen voor hogere waterpeilen en meer doorstroming, maar ook voor extra voeding voor de bacteriën die in het water leven. Je kan dan denken aan voedingsstoffen zoals mest, honden- en vogelpoep en andere stoffen die in het water belanden. Die bacteriën verlagen het zuurstofgehalte nog verder.

Regenwater en riolering

Ook stroomt er regen in de riolering. Daar vermengt het regenwater zich met rioolwater. Als de riolering overbelast raakt, stroomt een klein deel van het mengsel via een overstort (speciale opening) de beken en sloten in. Hiermee beperken we overlast binnen de bebouwde kom. Veel vissen, die het al moeilijk hadden met een laag zuurstofgehalte, hebben hierdoor extra moeite met overleven.

Lees wat wij doen en wat jij kunt doen

Dode vissen