Nieuwsservice 18 augustus 2022


logo-header
Nieuwsservice 18 augustus 2022

Bezoek gratis onze gemalen Van Sasse en Caners

Gemaal van Sasse_website

Duik in een stukje geschiedenis van ons waterschap. De laatste zondag van augustus en september stellen we gemaal Van Sasse in Grave en museumgemaal Caners in Gewande nog eens gratis open voor publiek. Rondleiders leggen je uit hoe een gemaal werkt en nemen je mee terug in de tijd. Met als kers op de taart een Efteling-waardige virtuele expositie in gemaal Van Sasse! Kom op 28 augustus tussen 11.00 en 16.00 uur een kijkje nemen.

Waterdilemma’s en guilty water pleasures: Onze ‘eigen’ Julia Goets geeft antwoord!

Van dijkgraaf tot dijkgraaf

Onze jeugdbestuurder én jeugddijkgraaf van Nederland Julia Goets ging in gesprek met Annemarie Moons, voorzitter van het College van Bestuur van Yuverta en voorheen dijkgraaf. Julia Goets studeert ook Watermanagement aan de Yuverta. In deze video beantwoorden zij vragen zoals wat je als dijkgraaf doet, hoeveel procent water op de aarde zoet is en hoeveel kilometer aan dijken we hebben. Ook worden waterdilemma’s voorgelegd en verklappen ze hun guilty water pleasures!

Met een Hololens hulp op afstand bieden op een zuivering

Brahim met hololens

Een junior operator die sneller kan starten met de waakdienst op een zuivering omdat hij eenvoudig, handenvrij en snel hulp kan inschakelen van een senior medewerker op afstand. Een besturingstechnicus die veel unieke expertise heeft, maar niet overal tegelijkertijd kan zijn en met deze bril wel min of meer. Een leverancier die snel mee kan kijken bij een vraag of storing en daarmee een hele rit bespaart. Het kan allemaal dankzij de Hololens: een ‘augmented reality headset’.

Collega's Brenda Arends en Bart Brugmans vertellen DTV Nieuws over droogte en blauwalg

Bart Brugmans DTV Nieuws

Het is jullie vast niet ontgaan: droogte is landelijk een hot topic en niet alleen binnen Aa en Maas gespreksonderwerp van de dag. De natuur en boeren hebben veel last van de droogte. Collega’s zijn in ons hele gebied dag in dag uit druk bezig met het nemen van droogtemaatregelen. Onze collega’s Brenda Arends en Bart Brugmans zijn onder andere door DTV Nieuws gevraagd uitleg te geven over droogte en blauwalg.

Door droogte gestart met beregenen van de Maasdijk

Dijk beregenen

Helaas zorgt deze mooie warme zomer met hoge temperaturen ook voor nadelen. Niet alleen voor ons watersysteem (de sloten en beken), maar ook voor onze dijken. Door de aanhoudende droogte zien we dat de grasmat van de Maasdijk sterk achteruit gaat. Wanneer gras uitdroogt, heeft dat negatieve gevolgen voor het kleidek van de dijk. Er ontstaan scheuren en dit is gevaarlijk voor de stevigheid van de dijk. Daarom beregenen we een aantal delen van dijken in ons gebied. Zo sterkt de dijk weer aan.

Geen nieuwsbrief meer ontvangen? Schrijf je dan uit via onderstaande link.