Met een Hololens hulp op afstand bieden op een zuivering


16 augustus 2022

Een junior operator die sneller kan starten met de waakdienst op een zuivering omdat hij eenvoudig, handenvrij en snel hulp kan inschakelen van een senior medewerker op afstand. Een besturingstechnicus die veel unieke expertise heeft, maar niet overal tegelijkertijd kan zijn en met deze bril wel min of meer. Een leverancier die snel mee kan kijken bij een vraag of storing en daarmee een hele rit bespaart. Het kan allemaal dankzij de Hololens: een ‘augmented reality headset’

De Hololens is een ‘augmented reality headset’, een bril waarmee virtuele beelden worden geprojecteerd op de brilglazen. Door de transparante glazen van de bril zie je gewoon de werkelijke wereld om je heen, terwijl een computer hier 3D-elementen (hologrammen, vandaar de naam ‘Hololens’) aan toevoegt.

Vakmanschap op afstand

Met een Hololens kun je dus op afstand meekijken naar wat degene met de bril op ziet. Doordat je hetzelfde beeld ziet, kun je de persoon op locatie helpen of aanwijzingen geven. Ook wel ‘remote assist’ genoemd. Handig bij storingen, en scheelt degene die helpt een ritje naar de zuivering. Samenwerken met techniek dus.

Winnovatieplatform

Slimmer samenwerken met data, informatie en technologie. Klinkt simpel, maar daar zijn innovatieve ‘out of the box’ oplossingen voor nodig. Onze innovator Martijn van Berkel ging samen met waterschap De Dommel en waterschap Brabantse Delta verder aan de slag met het idee dat op ons Winnovatieplatform was ingediend. Deze toepassing liep uit op Augmented Reality op onze rioolwaterzuivering.

Lees het uitgebreide gesprek met Martijn van Berkel

Video met collega Brahim El-Azzouzi

In onderstaande video legt onder andere onze technicus Brahim-El-Azzouzi uit hoe het werken met de Hololens erin de praktijk uit ziet.

Bekijk het idee op ons Winnovatieplatform