Natuurvriendelijke oever bij De Vlier geeft waterkwaliteit een impuls


8 juli 2025

Waterschap Aa en Maas vierde op maandag 7 juli de voltooiing van de eerste fase van de natuurvriendelijke oever (NVO) bij De Vlier met een informatieve en actieve bijeenkomst voor omgeving en samenwerkingspartners. Dit project in gemeente Deurne, dat een lengte van 2,5 km beslaat, draagt bij aan het verbeteren van de biodiversiteit en waterkwaliteit in het gebied. Het project is onderdeel van het bredere NVO-programma van het waterschap.

“Door oevers natuurvriendelijk in te richten en dit slim te bundelen in ons NVO-programma, kunnen we in korte tijd veel bereiken voor de waterkwaliteit. Maar dat lukt alleen als we het samen doen. De opgave van de Kaderrichtlijn Water (KRW) is niet alleen een taak van het waterschap. Gemeenten, provincie én omgeving spelen een belangrijke rol. Met het aanvullend uitvoeringsprogramma zetten we nu versneld stappen. Niet alleen om de doelen van Europa te halen, maar vooral om schoon en gezond water te garanderen – voor onszelf én voor de generaties na ons,” benadrukte Ernest de Groot, dagelijks bestuurder van waterschap Aa en Maas, tijdens de bijeenkomst.

Gedeputeerde Saskia Boelema (Water) is enthousiast over de natuurvriendelijke oever bij De Vlier: “Met dit soort projecten werken we concreet aan betere waterkwaliteit. De samenwerking tussen de provincie en het waterschap is belangrijk om onze KRW-doelen te behalen.”

Twee nevengeulen bij de Vlier zijn in ere hersteld. Ernest draait de schuif bij een nevengeul open voor de verbinding met de Vlier.

Natuurvriendelijke oevers voor gezonder water

Het NVO-programma richt zich op het natuurvriendelijker inrichten van beken en sloten op diverse plekken in ons werkgebied. Door het uitvoeren van verschillende maatregelen creëren we meer leefruimte voor dieren en planten, wat goed is voor de biodiversiteit. Daarnaast verbeteren we hiermee de waterkwaliteit. Zo werken we aan gezond en natuurlijk water, waar de natuur, landbouw en wij als mensen van profiteren.

Herstelde nevengeul bij de Vlier

Kijken en begrijpen

Omwonenden kregen tijdens een wandeling langs de heringerichte beek de gelegenheid om het resultaat van het project van dichtbij te bekijken. Ze leerden meer over de manier waarop dergelijke projecten worden gerealiseerd en de voordelen voor de biodiversiteit en waterkwaliteit. De bijeenkomst was ook georganiseerd voor bewoners die wonen aan het deel van de beek waar we in 2026 nog aan de slag gaan. Door de wandeling en uitleg konden zij alvast zien en ervaren wat er straks ook bij hen in de buurt gaat gebeuren.

Dit project is uitgevoerd met financiële steun van de provincie Noord-Brabant.

In dit project zijn 4 vispassages bij stuwen aangelegd, waaronder 3 visliften.