Hij maakte van dichtbij de impact van de zware wateroverlast mee
Tweede Kamerlid Geert Gabriëls (GroenLinks/PvdA) bracht op maandag 30 september een werkbezoek aan ons waterschap. Hij bezocht de Spuisluis Crèvecoeur en de rioolwaterzuivering (rwzi) in Den Bosch.
Gabriëls was gedeputeerde in Limburg, toen die provincie in 2021 werd getroffen door extreme regenval. Hij maakte toen van dichtbij de impact van de zware wateroverlast mee. Bij de Spuisluis Crèvecoeur werd tijdens het bezoek onze hoogwateraanpak voor Den Bosch en omgeving besproken.
Meer extreme buien
In dat relatief laag gelegen gebied rondom Den Bosch komt vanuit Nederland, Frankrijk en België, via meerdere rivieren, veel water bij elkaar. Als ‘s winters het water hoog staat, zijn we steeds moeilijker in staat om ook nog het toenemende aantal extreme buien op te vangen. Zoiets als in 2021 in Limburg gebeurde, kan dus ook in Brabant gebeuren. De waterschappen, gemeenten, provincie en Rijkswaterstaat zijn daarom samen aan de slag om ’s-Hertogenbosch en omgeving te beschermen tegen hoogwater.
Lees meer over de Hoogwater Aanpak Brabant Oost
Daarnaast bezocht het Kamerlid de rwzi in Den Bosch, waar we een toelichting gaven op innovatieve zuiveringstechnieken. Gabriëls is lid van de kamercommissie Infrastructuur & Waterstaat. In die rol stelt hij minister Madlener geregeld vragen over de inzet van het kabinet op het gebied van waterkwaliteit en het zo innovatief mogelijk inzetten van waterzuiveringen.
‘Alles op alles zetten’
In een recent Kamerdebat pleitte hij voor het alles op alles zetten om de doelen van de Kaderrichtlijn Water (KRW) te halen, om ook toekomstige generaties van schoon water te kunnen voorzien. In die Europese richtlijn staat dat al het water in Nederland in 2027 een goed leefgebied moet vormen voor de planten en dieren die er thuishoren. Ook moet er redelijk eenvoudig drinkwater van te maken zijn.
Lees meer over de Kaderrichtlijn Water (KRW)
Als waterschappen werken we daar hard aan, maar we kunnen het niet alleen. Daarom wordt nadrukkelijk de samenwerking gezocht met betrokken ministeries, provincies, gemeenten, drinkwaterbedrijven, kennisinstituten, de industrie, de landbouwsector en met natuurbeheerders.
Schrijf je in voor onze nieuwsservice
Abonneer je op onze digitale nieuwsservice en ontvang leuke en interessante artikelen over diverse onderwerpen wekelijks in je mailbox.
Recent nieuws
- Nieuwe combinatie van technieken verwijdert medicijnresten uit rioolwater in Dinther9 oktober 2024
- Interview met collega's Janneke Snijders en Erwin van de Pol over verantwoordelijkheid indirecte lozingen8 oktober 2024
- Een dag meelopen met collega Peter van Hees8 oktober 2024
- Flushteam van waterschap in 'line up' van festival Festyland2 oktober 2024
- Waterbericht september: wordt 2024 nóg natter dan vorig jaar?2 oktober 2024