Rondje ziekenhuizen met speels verhaal over medicijnresten


19 oktober 2023

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis in ‘s-Hertogenbosch staat een wand in U-vorm met allerlei speelse elementen om kinderen en hun ouders meer te leren over medicijnenresten die we liever niet in water tegenkomen. De unit is nog tot maandag 23 oktober te zien in het JBZ (trap op, achter de receptie). Daarna wordt de unit tentoongesteld in andere ziekenhuizen in Brabant.

Verspilling en verkeerd gebruik van medicijnen

Ziekenhuisapotheker Minou van Seyen afgelopen maandag tijdens de opening van de unit: ‘We zien dagelijks verspilling en verkeerd gebruik van medicijnen. We zetten ons in om het medicijngebruik binnen en buiten het ziekenhuis te verminderen. Ook werken we aan bewustwording in de medicijnketen door zorgverleners te stimuleren om samen te werken en medicijnen gepast in te zetten.’

Resten van ingenomen medicijnen komen via poep en plas op de rioolwaterzuivering terecht. Ook tijdens het douchen kunnen medicinale zalfjes van je lichaam spoelen en via het afvoerputje en het riool de zuivering bereiken. En soms laten mensen pillen en vloeibare medicijnen via de wc of gootsteen verdwijnen, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

3 nieuwe technieken om meer medicijnresten te verwijderen

We proberen op de rioolwaterzuiveringen zoveel mogelijk medicijnresten te verwijderen uit het afvalwater. Op de zuivering in Oijen bouwden we hiervoor al een Pacas installatie, een techniek die zorgt dat de medicijnresten in het afvalwater zich binden aan poederkool (Norit). In Heeswijk-Dinther op de zuivering komt ook een Pacas installatie én begin volgend jaar komt daar nog een ozon installatie bij. Ozon is een gas dat in contact met afvalwater zorgt voor oxidatie en dus afbraak van microverontreinigingen zoals medicijnresten. In Vinkel gaan we op de zuivering een doekfilter bouwen om medicijnresten te verwijderen. De ervaringen met deze drie technieken nemen we mee om te beslissen hoe we bij onze andere vier zuiveringen medicijnresten kunnen verwijderen. Naast deze technische oplossingen, kijken we ook naar hoe stoffen in het afvalwater komen.

Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit

Hier komt de bronaanpak medicijnresten in Brabant op neer; mensen ervan bewust maken dat overgebleven of oude medicijnen terug moeten naar de apotheek of de milieustraat. En dat gezond eten en water drinken soms beter is dan een doosje pillen kopen bij de drogist of supermarkt. Met dat doel voor ogen hebben water- en zorgorganisaties - waaronder de Brabantse waterschappen, apothekers, ziekenhuizen, de provincie en de GGD - de RikOnTour unit ontwikkeld. Een interactieve wand die op speelse wijze de problematiek rondom medicijnen in water uitlegt én oplossingen biedt, met pil Rik in de hoofdrol. Meer informatie vind je op de website van Rik on tour.

Opening Rik Retour in het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice