Pomp Sambeekse Uitwatering neergezet om vanaf 19 juni achterliggend gebied van water te voorzien


14 juni 2023

Het is al sinds 12 mei droog en warm. Daar lijkt voorlopig ook geen verandering in te komen. Door de droogte zakt het water in sloten en beken snel. Daarom hebben we de pomp bij de Sambeekse Uitwatering klaargezet om vanaf maandag 19 juni het achterliggende gebied (Oeffeltse Raam) van water te blijven voorzien. Met deze maatregel voorkomen we vissterfte en schade aan bijzondere soorten. Bovendien wordt het grondwater zo weer een aangevuld en langer op peil gehouden.

Sinds 2019 plaatsen we deze pomp iedere zomer om in droge periodes water vanuit de Maas het gebied in te pompen. Normaal gesproken voeren we op deze plek het water af naar de Maas. Als de pomp in werking is, pompen we het water precies de andere kant op: dus vanuit de Maas weer het landelijke gebied in.

Structurele oplossing

In het project van de herinrichting van de Oeffeltse Raam(opent in nieuw venster) maken we op deze locatie samen met de gemeente Land van Cuijk een structurele oplossing met een pomp en een stuw. Dan kunnen we de hoeveelheid water dat we in en uit het gebied pompen, automatisch regelen.

Werk in uitvoering om de pomp gereed te maken
Werk in uitvoering om de pomp gereed te maken
Werk in uitvoering om de pomp gereed te maken

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice