We beschermen onze dijken tegen hoogwater van de Maas


13 januari 2023

In september repareerden we bij Cuijk een stuk dijk, omdat hier veel en diepe scheuren waren ontstaan door de droogte. Hierbij is een deel van het talud opnieuw ingezaaid. Het gras staat er nu mooi op. Maar, deze grasmat is nog niet erosiebestendig genoeg als de waterstand in de Maas verder gaat stijgen en het Maaswater tegen de dijk zou stromen. Dit verwachten we niet, maar voor de zekerheid bekramming tegen de dijk aan.

Droge voeten

Dit houdt in dat we uit voorzorg een stevig doek op de dijk leggen en deze helemaal vastzetten met zandzakken, stalen pennen en draad om zo te zorgen dat het Maaswater geen vat krijgt op het onderliggend talud en de dijk veilig blijft. Zo zorgen we ervoor dat de inwoners van Land van Cuijk droog en veilig kunnen wonen.

Krammatten leggen op de dijk langs het Drongelens Kanaal

Ter hoogte van de Deutersestraat in Cromvoirt is in 2021 de brug helemaal nieuw gebouwd. In oktober 2022 was deze helemaal af. Voor de bouw van deze nieuwe brug is de dijk (ook wel het 'grondlichaam') vergraven en opnieuw opgezet. Doordat de graszode nog niet helemaal was hersteld, is de dijk nog nog niet erosiebestendig. Daarom legden we daar ook uit voorzorg krammatten om de dijk tegen erosie te beschermen als het water gaat stijgen. Aan elke zijde van de brug zijn krammatten gelegd, in totaal 200 meter.

Vissers/Ploegmakers voerde deze klus uit. Dat is de aannemer die deze brug ook heeft gebouwd. Deze aannemer deed ook mee aan een oefening voor aannemers in het voorjaar van 2022 en wist dus precies wat en hoeveel hij moest hebben om het werk uit te voeren. Om de paar jaar krijgen lokale aannemers een training over wat ze moeten doen als er calamiteiten ontstaan tijdens hoogwater.

De Gelderlander schreef hierover

Foto's van aanbrengen bekramming op de dijk in Cuijk

Bekramming op de dijk in Cuijk
Bekramming op de dijk in Cuijk
De dijk in Cuijk zonder bekramming
Aanlbrengen van bekramming op de dijk

Foto's van aanbrengen krammatten langs Drongelens Kanaal

Krammatten aanbrengen Drongelens Kanaal
Krammatten aanbrengen langs Drongelens Kanaal
Krammatten aanbrengen langs Drongelens Kanaal
Krammatten aanbrengen langs Drongelens Kanaal

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice