Verhoogde waterstanden door aanhoudende regen


12 januari 2023

Het is nat buiten en het regent stevig door. Afgelopen 48 uur is in ons werkgebied tussen de 30 en 45 mm regen gevallen. De meeste regen viel in het noordelijk deel van ons gebied. De komende 48 uur wordt er nog eens 25 tot 40 mm verwacht. Daarnaast is er in het Maasstroomgebied ook veel regen gevallen, waardoor we volgende week ook een verhoogde afvoer op de Maas langs ons gebied verwachten. In dit bericht lees je de stand van zaken, verwachtingen en hoe we de situatie monitoren.

Verhoogde waterstanden en afvoeren

De regen die in ons werkgebied valt, leidt vrijdag 13 januari tot verhoogde waterstanden en afvoeren, maar niet of nauwelijks tot overschrijding van drempelwaarden uit onze calamiteitendraaiboeken. Met andere woorden, een goed beheersbare situatie die vooral leidt tot verdere aanvulling van het grondwater. Op verreweg de meeste plaatsen hebben we onze stuwen dan ook nog hoog ingesteld staan. Alleen daar waar het echt nijpend wordt, verlagen we het peil iets om tijdelijk extra water af te voeren. Na de hoogwatergolf zetten we de stuwen weer omhoog.

Waterstand van de Maas

De Maas bij Sint Pieter (Zuid Limburg) laat al een stijgende afvoer zien. Volgens de verwachtingen loopt die gestaag door tot volgende week maandag 16 januari. Verder kunnen we momenteel niet vooruit kijken. De verhoogde afvoer zal in de loop van volgende week ons gebied bereiken. Ook de verwachting van de afvoer bij Sint Pieter blijft onder de 1e opschalingsfase van Rijkswaterstaat. We verwachten een afvoer van ca 1400m3/s. De 1e opschalingsfase gaat in bij een afvoer van 1500m3.

Aa-dal bij Middelrode.

We volgen de situatie

We blijven alert. Wanneer er veranderingen optreden, melden we dat in een nieuw bericht.

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice