Knagende steenmarter op rioolwaterzuivering Oijen


7 februari 2023

Een steenmarter die onze rioolwaterzuivering in Oijen als woonadres heeft gekozen moet daar weg. Het diertje saboteert auto’s door aan kabels te knagen. ,,Straks legt hij de hele installatie stil en stroomt ongezuiverd water in de natuur", vertelt collega Gertjan Hensens, bedrijfsleider op de zuivering. Brabants Dagblad schreef hier een artikel over.

Meerdere keren stonden onze collega's van de zuivering afgelopen maanden met een defecte auto en ook bedrijfswagens van het waterschap weigerden dienst. Een blik onder de motorkap leerde dat aan de isolerende mantel van stroomkabels was geknaagd. De boosdoener: een steenmarter.

Levensgevaarlijk

Hensens vreest voor ernstiger gevolgen. ,,Nu zijn het nog auto's, straks is het een kabel van de zuiveringsinstallatie. Er wordt hier gewerkt met krachtstroom. Als je een kabel vastpakt waar de isolatie vanaf is geknabbeld, is dat levensgevaarlijk. Daarnaast bestaat het risico dat de installatie stilvalt en ongezuiverd rioolwater de natuur in stroomt."

Steenmarter vangen en ergens anders uitzetten

We hebben een ontheffing bij de provincie gevraagd en gekregen om de steenmarter te vangen en elders uit te zetten. Omdat het om een beschermde diersoort gaat, mag het beestje niet gedood worden. Het vangen gebeurt met kooitjes en lokaas.

Lees het volledige artikel in Brabants Dagblad

Afbeelding van een steenmarter

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice