Adviseur watersysteem Ard Verheijen bij lokale omroep: ‘Je ziet het wel, we krijgen op het moment een hele hoop water te verwerken’


7 december 2023

‘Is dit altijd zo’n kolkende rivier?’ Onze adviseur watersysteem Ard Verheijen vertelt bij Omroep Peelrand over wat we als waterschap allemaal doen in deze zeer natte tijden. Omdat de bodem door alle regen compleet verzadigd is, leidt elke flinke bui meteen tot veel meer water in beken en sloten. En is het dus ‘afvoeren geblazen’.

Bij de Peelse Loop net boven Gemert is dat goed te zien, vertelt Ard in het tv-item. Dat riviertje stroomt zowat als nooit te voren, vanwege de recordhoeveelheid neerslag die dit jaar al viel. Vooral oktober en november waren kletsnat. ,,Alle regen komt nu eigenlijk één op één in onze beken terecht”, zegt hij. ,,De Molenbroekse Loop komt hier iets bovenstrooms ook nog eens op uit. Dat alles bij elkaar maakt dat je een hoop water te verwerken krijgt.”

Kunnen we de regen van nu bewaren voor een droge zomer?

Door alle regen staan de grondwaterstanden zeer hoog voor de tijd van het jaar. ,,Of we daar van de zomer plezier van gaan hebben? Je kunt niet in de toekomst kijken hoe het voorjaar zal zijn, maar we hebben nu in ieder geval een goede buffer. Van eventuele droogte zullen we later pas wat merken.”

Nóg meer water opslaan nu de bodem als een volgelopen spons helemaal is ‘gevuld’, is volgens hem niet realistisch. ,,Om daar echt nog effect van te merken in de zomer, zou het een ontzettend groot gebied zijn dat je nodig hebt. Dat is niet mogelijk”, zegt hij tegen Omroep Peelrand. ,,Je kijkt dan toch naar het grondwater als ‘reservoir’. Dat moeten we zo lang mogelijk zo hoog mogelijk houden.”

Bekijk het item van Omroep Peelrand.

Meer over het project bij de Peelse Loop

Na regen komt uiteindelijk zonneschijn. Om beter voorbereid te zijn op periodes van droogte, voeren we als waterschap diverse projecten uit. Ook aan de Peelse Loop. Zo zijn we van plan een aantal stuwen te vervangen. Dat doen we om het water voor de landbouw en natuur in droge tijden beter te kunnen vasthouden. Ook willen we bij drie stuwen een vispassage aanleggen waarmee vissen deze obstakels kunnen omzeilen.

Meer informatie vind je op deze pagina. Voor belangstellenden met vragen over de plannen is er op woensdag 13 december een inloopbijeenkomst van 16.00 uur tot 18.00 uur in restaurant Koks in Gemert (Koksdijk 25, 5421 ZB).

Lees in ons waterbericht welke maatregelen we nemen