Waterbericht november: ‘regenrecords’ zorgen voor spannende tijden


6 december 2023

De regen blijft maar met bakken uit de hemel vallen. Net als voorgaande maanden was ook november kletsnat. Die recordhoeveelheden water zorgen voor spannende tijden voor ons als waterschap. Hoe de situatie er nu voor staat, lees je hieronder.

In november viel er in ons werkgebied tot wel 170 millimeter regen. Dat is meer dan twee keer zoveel als gemiddeld. Ten opzichte van vorig jaar is er in heel 2023 bovendien al ruim 400 millimeter (!) meer neerslag gevallen.

Afvoeren, afvoeren, afvoeren

Het gevolg is dat de bodem totaal is verzadigd. Vergelijk het met een volgelopen spons, die geen water meer kan opnemen. Dat maakt dat elke flinke bui direct leidt tot verhoogde waterafvoeren in sloten en beken. En bij momenten zelfs tot forse pieken in de waterstanden, zoals halverwege en aan het eind van de maand. Wanneer dat het geval is, zijn er soms extra maatregelen nodig. Denk bijvoorbeeld aan de inzet van bergingsgebieden. Uiteindelijk leiden we het water allemaal naar de Maas. Omdat de waterstand in die rivier op dit moment niet erg hoog is, kunnen we het water daar goed kwijt. Tot nu toe was er nergens sprake van grote wateroverlast.

Lees hier meer over alle extra maatregelen die we nemen

Grondwater staat erg hoog

De grondwaterstandenkaart laat nog steeds een uniek beeld zien: vrijwel alleen maar donkerblauwe bolletjes. Dat betekent dat de grondwaterstanden in ons hele gebied erg hoog staan voor de tijd van het jaar: over het algemeen tussen de 50 en 100 centimeter hoger dan normaal.

In vergelijking met vorig jaar staan de grondwaterstanden tot wel 200 centimeter hoger. De grootste afwijkingen van grondwaterstanden zijn op de hogere gronden te vinden. In lagere delen zijn ze wat minder groot.

Verwachtingen december

Voorlopig lijkt het niet droog te worden en door de geringe verdamping van water in deze tijd van het jaar, zal de grondwaterstand waarschijnlijk erg hoog blijven. Voor ons is dat reden om continu alert te blijven en de situatie nauwlettend in de gaten te houden.

Goed om op te merken: in deze natte situatie kunnen stuwen lager zijn ingesteld, maar door het grote aanbod van water kunnen de waterstanden nog wel hoog zijn.