Vispassages dicht, water in de beek!


11 augustus 2022

Een vis die in een beek zwemt kan zomaar een stuw tegenkomen. In veel gevallen kan de vis de stuw passeren via een speciaal aangelegde passage. Hierin zwemt hij stroomop- of afwaarts. Dat is het liefste wat hij doet, ondertussen zoekend naar voedsel of naar een plek om zich voort te planten. Door droogte zijn we nu genoodzaakt vispassages te sluiten. Zo houden we het water vast in de beken dat anders door de vispassage wegstroomt.

Wat betekent dit voor de vissen? Eenmaal aangekomen bij een stuw, waar ze normaal gesproken de passage nemen, kunnen ze nu niet verder zwemmen. Daardoor kan een ‘opstopping’ van vissen ontstaan bij de stuw. Regelmatig het welzijn van de vissen controleren is dan belangrijk. En dat doen onze collega’s. Is er voldoende water? Is er voldoende zuurstof? Als het nodig is wordt (tijdelijk) water aangevoerd, wordt een shot zuurstof in het water gespoten of plaatsen we de vissen over naar sloten of beken waar nog voldoende water is. Hiervoor hebben we samen met Sportvisserij Zuidwest-Nederland een vissenprotocol gemaakt.

In 2018 en 2020 hebben we door droogte ook tijdelijk vispassages gesloten. Zodra er weer voldoende water in de sloten en beken stroomt, gaan de vispassages weer open. Laat die regen dus maar snel komen!

Van de 68 vispassages staan nog open:

  • Hertogswetering: vispassages Berghem, Oijense hut, Rosmalense Aa en Aalgoot Gansoijen.
  • Boven Aa: de bekkenvispassages.
  • Raam: de vispassage bij Gemaal van Sasse. De bekkenvispassage in de Oeffeltse Raam bij het Snepke.
  • Beneden Aa: de vispassages in de Aa, de Leijgraaf, de Groote Wetering en omstreken.
Vispassages open en gesloten
Plekken waar vispassages nog open of gesloten zijn

Vissen in nood? Meld dit

Zie je een groep vissen en denk je dat ze in nood verkeren? Dit kan een signaal zijn dat er iets aan de hand is. Meld dit dan zo snel mogelijk door te bellen naar 088 - 17 88 000 (bij geen gehoor 0800 - 03 41). Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

Cijfers

We hebben in ons werkgebied 68 vispassages. In 33 andere gevallen is bij de stuw, het gemaal of de dam een bodemdrempel aangebracht (soort traptreden) of is de stuw verwijderd. Dit jaar werken we nog aan 20 knelpunten voor vissen en 2027 nog eens aan 130 tot 150 knelpunten. Passeren maar!

foto stuwkamer
Een vispassage bij een stuwkamer