8 oktober inloopavond stankoverlast rioolwaterzuivering ‘s-Hertogenbosch
Op dinsdagavond 8 oktober organiseren we een inloopavond over de stankoverlast van de rioolwaterzuivering van Den Bosch. Tussen 19.00 en 21.00 uur staan we bewoners te woord die vragen hebben naar aanleiding van de aanhoudende stankproblemen. Tijdens de inloopavond delen we de beschikbare informatie over oorzaak van de stank en onze aanpak tégen de stankoverlast. De inloopbijeenkomst vindt plaats in de educatieruimte van de rioolwaterzuivering, Treurenburg 4, ’s-Hertogenbosch.
Alle zeilen bijzetten
Ondanks eerder onderzoek en maatregelen houdt de stankoverlast aan. Wij zien de impact van de stank op het dagelijks leven van bewoners uit met name de Maaspoort. We begrijpen hoe vervelend de stank is. De overlast is beslist niet de bedoeling. Daarom zetten we alle zeilen bij. Het grootste probleem is het achterhalen van de oorzaak van de stank. Deze zomer zijn nieuwe metingen uitgevoerd en deze maand volgen er extra metingen. Er is een actieteam opgericht met specialisten. Zij zijn vrijgemaakt om de meetresultaten uitgebreid te analyseren en om mogelijk oplossingen te bedenken en door te rekenen. Intussen voeren we extra maatregelen uit op het terrein van de zuivering bij vermoedelijke stankbronnen. Mogelijk zorgen deze samen voor enige verbetering op korte termijn.
Maatregelen tot nu toe
Op het terrein van de zuivering wordt slib van de zuivering uit Den Bosch en slib van andere zuiveringen vergist tot biogas. In het slibgebouw wordt het slib gecentrifugeerd, gestort, gemengd en na vergisting afgevoerd. Na onderzoek begin dit jaar bleek dat een van de filters van het slibgebouw onvoldoende zijn werk deed. In april werd dit filter vervangen door een ander type filter, dat andere stankstoffen afvangt. Dit filter werkt, maar de overlast is nog niet verdwenen.
Maatregelen op korte termijn
De komende maanden voeren we maatregelen uit bij vermoedelijke stankbronnen. Helaas kunnen we geen harde beloftes doen over de effectiviteit van die maatregelen, maar waarschijnlijk zorgen ze samen voor enige verbetering van de situatie. De maatregelen zijn:
- We plaatsen een extra filter bij het slibgebouw, waarmee we andere stoffen afvangen dan met het eerder geplaatste filter;
- We zijn voorlopig gestopt met de aanvoer van slib van de rioolwaterzuivering Dinther. Dit slib stinkt namelijk meer dan ander slib.
- We treffen voorbereidingen om de lucht te behandelen uit de dubbele wand van de gasballon waar we tijdelijk biogas opslaan. Tot nu toe werd deze lucht niet behandeld. We verwachten dat deze luchtbehandeling vanaf november kan plaatsvinden.
- In het slibgebouw is een geurmaskeerder aanwezig (stof die stank ‘bedekt’). We checken of het effectief is om deze op een andere plek op te hangen.
- Voor een goede werking van het zuiveringsproces moeten we soms de zogenaamde calamiteitentank inzetten. Dit is een onafgedekte tank voor ongezuiverd rioolwater. We doen dit alleen als het echt niet anders kan. En als het toch nodig is, dan voegen we ijzerchloride toe. Deze stof neutraliseert stank.
Nieuwe zuivering hoort geen overlast te veroorzaken
De renovatiewerkzaamheden op de rioolwaterzuivering hebben tot de zomer van 2018 voor overlast gezorgd. De huidige werkzaamheden doen dat niet meer. Dat betekent dat de huidige stankoverlast wordt veroorzaakt door de nieuwe zuivering. Dat is uitdrukkelijk niet de bedoeling. Het waterschap zet alles op alles voor een zuivering die net zo weinig of minder stankoverlast veroorzaakt dan voor de renovatie (voor 2016).
Klik hieronder en bekijk de informatie pagina over de renovatie van rioolwaterzuivering 's-Hertogenbosch en antwoorden op veelgestelde vragen over de stankoverlast.
Deel deze informatie
Recent nieuws
- Atelier NL presenteert Meanderende Maas: Dutch Design op grootse schaal11 september 2024
- Waterveiligheid in Colombia: waterschap Aa en Maas helpt mee via de Blue Deal11 september 2024
- Water en bodem in balans: algemeen bestuur op werkbezoek11 september 2024
- Word jij onze adviseur hydrologie?9 september 2024
- Restauratie historische keersluis Bossche Sloot: doorgang voor fietsers en wandelaars tot half december gesloten5 september 2024