Ga mee op onderzoek tijdens onze Waterdag in de natuur op 10 juni


23 mei 2023

Waterdiertjes vangen, op vissen- en plantenexcursie of al wandelend een mooi plekje ontdekken? Op zaterdagochtend 10 juni van 9.30 tot 12.30 uur organiseren wij een Waterdag in de natuur rondom kasteel Heeswijk. Een leuke en leerzame buitendag voor jong en oud met allerlei doe-activiteiten. Jij gaat toch ook mee op onderzoek?!

Kom waterdiertjes vangen

Met schepnet, waterbak en loep gaan kinderen en (groot)ouders op onderzoek uit langs de slootkant. Samen met ecologen van het waterschap en IVN-gidsen ontdek je welke waterdiertjes er allemaal in het water leven én wat dat zegt over de kwaliteit van het water. De diertjes die je vindt kun je doorgeven op www.waterdiertjes.nl. Zo werk je ook nog eens mee aan een echt onderzoek naar het waterleven in Nederland en zorg je samen met ons voor schoon water. Deze activiteit organiseren wij samen met IVN Bernheze.

Aanmelden

Starttijden zijn 9.30 uur, 10.30 uur en 11.30 uur We hebben plek voor 60 kinderen, dus meld je snel hier aan via de website van IVN.

Ga mee op vissen- en plantenexcursie als Oeverloper

Ook volwassenen kunnen op onderzoek uit. Wil je weten hoe het is gesteld met de waterkwaliteit en biodiversiteit van Brabantse beken? Oeverlopers is een project waarbij vrijwilligers, de zogenaamde ‘Oeverlopers’, een aantal jaren een beek in Noord-Brabant onderzoeken. De kasteelmeander van de Aa maakt hier onderdeel van uit. Benieuwd hoe de planten en dieren zich hier ontwikkelen? En wat dat zegt over hoe schoon de beek is? Het zijn zomaar wat vragen waar we deze ochtend onder leiding van ecologen van Floron en Ravon antwoord op krijgen. Trek je (lies)laarzen aan en kom langs om te helpen of om van ons te leren!

Starttijd

Doorlopend van 9.30-12.30 uur. Aanmelden voor deze activiteit is niet nodig.

Wandel met een gids door het dynamisch beekdal van de Aa

Het dynamisch beekdal van de Aa is een van onze mooiste plekjes. Je kunt zelfstandig door het beekdal struinen aan de hand van onze wandelroute.

Ook kun je tijdens deze Waterdag op pad met een beheerder van Brabants Landschap of met onze bestuurder Peter van Dijk. Tijdens een wandeling van ongeveer 4 km (1 uur) vertellen zij je alles over deze waterrijke omgeving en wat we hebben gedaan om de natuur te herstellen en de afwatering te verbeteren.

Aanmelden

Starttijden zijn 9.30 uur (Peter van Dijk, Waterschap Aa en Maas) en 11.30 uur (Sjors de Kort, Brabants Landschap). Graag aanmelden via communicatie@aaenmaas.nl onder vermelding van wandeling 10 juni, het tijdstip waarop je mee wilt doen en het aantal personen. vol=vol.

Raap al wandelend afval en schep mee voor schoon water

Een mooi plekje is een schoon plekje! Tijdens deze Waterdag is Recycle Valley aanwezig met grijpers, schepnetjes en vuilniszakken. Heb je zin om je handen uit de mouwen te steken terwijl je de prachtige omgeving van het kasteel en de Aa verkend? Help dan mee met scheppen voor schoon water.

Starttijd

Doorlopend van 9.30-12.30 uur. Aanmelden voor deze activiteit is niet nodig.

Parkeren en melden via de Klimaatkeet

Als je naar de Waterdag in de natuur komt, kun je het beste parkeren op de gratis parkeerplaats van Kasteel Heeswijk aan de Kanaaldijk. Vlak na de brug richting het kasteel aan de rechterkant zie je onze Klimaatkeet. Hier kun je je melden voor de activiteit waaraan je mee wilt doen of voor algemene informatie over het werk van ons waterschap. Ook geven wij hier uitleg over onze klimaatsubsidies.

Ga mee op onderzoek uit op deze Waterdag voor jong en oud. We hopen je te zien op 10 juni!