Natuurgebied Keent

Blijvende herinneringen

Keent kampte al eeuwenlang met overstromingen. Vooral in de 18e eeuw (onder andere in 1740 en 1799) richtte het Maaswater met enige regelmaat grote schade aan. Vee verdronk en huizen stortten in. De nu nog aanwezige vennen zijn blijvende herinneringen aan deze dijkdoorbraken.

Waterveiligheid

In het kader van waterveiligheid is in 2015 de afgesneden en dichtgegooide Maasarm over een lengte van 4 km opnieuw uitgegraven en aan één zijde weer aan de rivier getakt. Bij hoogwater vult hij zich. In de aangrenzende Keentsche Uiterwaard is over een oppervlakte van ruim 3 km² het maaiveld verlaagd. Door het water in het natuurgebied te bergen, is er minder kans op overstroming van landbouwgronden en steden benedenstrooms. Het buurtschap Keent wordt beschermd door een dijkring die ligt aan de rivierkant van de Maasdijk: de Ring Keent.

Struinen door wilde natuur

WS090425-8314

Keent wordt ook wel de Serengeti aan de Maas genoemd. Het gebied is uitgestrekt en de natuur is er stoer en wild. Dit in combinatie met de grote grazers die er lopen, maakt dat je je in het buitenland waant. Je mag door het gebied struinen. Honden zijn niet toegestaan. Denk eraan om minimaal 50 meter afstand te houden van de wilde grazers. Je kunt zelfstandig een rondje Keent maken. Of boek een excursie via Brabants Landschap.

Waterweetje

De naam Keent houdt verband met het Germaanse woord ‘kene’ of ‘kine’ dat spleet, barst, smal water of kreek betekent. De eind-t kom je vaak in plaatsnamen tegen, omdat dat elementje “plaats” betekent.