Natuurgebied Keent
Waterbergingsgebied

Tussen Ravenstein en Grave aan de Maas ligt een bijzonder natuurgebied en buurtschap genaamd Keent. Een plek met een belangrijke functie als waterberging waar ook nieuwe natuur mag ontstaan en biodiversiteit wordt vergroot. Om hoogwater van de Maas de baas te blijven, is in 2015 een groot deel van de in de jaren dertig gedempte Maasbocht, opnieuw uitgegraven. Langs de Maas zijn natuurlijke oevers aangelegd en er is een oevergeul gegraven. Agrarische gronden zijn omgevormd naar natuur en worden jaarrond begraasd door wilde paarden en runderen.
Blijvende herinneringen

Keent kampte al eeuwenlang met overstromingen. Vooral in de 18e eeuw (onder andere in 1740 en 1799) richtte het Maaswater met enige regelmaat grote schade aan. Vee verdronk en huizen stortten in. De nu nog aanwezige vennen zijn blijvende herinneringen aan deze dijkdoorbraken.
Keent als 'eiland'

Het buurtschap Keent kreeg landelijke bekendheid doordat het regelmatig geïsoleerd raakte als gevolg van het vollopen van de afgesloten Maasarm in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw. Het waren vooral de media, het NOS-journaal voorop, die zich daar erg druk over maakten. De Keentenaren zelf bleven er rustig onder (“de Maas geeft en neemt”). Met het Hoogwater in 1993 en 1995 kwam de toegang naar Keent weer onder water te staan. Militairen van het onderdeel Genie brachten redding met hun pontons. Omdat de bewoners van Keent steeds meer schade leden door de overstromingen, werd hierna besloten om de toegangsweg te verhogen en er werd een brug aangelegd, zodat Keent ook bij hoge waterstanden bereikbaar blijft voor haar bewoners.
Waterveiligheid

In het kader van waterveiligheid is in 2015 de afgesneden en dichtgegooide Maasarm over een lengte van 4 km opnieuw uitgegraven en aan één zijde weer aan de rivier getakt. Bij hoogwater vult hij zich. In de aangrenzende Keentsche Uiterwaard is over een oppervlakte van ruim 3 km² het maaiveld verlaagd. Door het water in het natuurgebied te bergen, is er minder kans op overstroming van landbouwgronden en steden benedenstrooms. Het buurtschap Keent wordt beschermd door een dijkring die ligt aan de rivierkant van de Maasdijk: de Ring Keent.
Zorg voor natuur

De herinrichting van het gebied verhoogt niet alleen de waterveiligheid. Ook de natuur profiteert hiervan. Naast water vormt begrazing een dynamische factor. Vrij rond lopende kuddes runderen (Taurossen) en paarden zorgen er met hun vraat en tred voor een halfopen landschap met meer biodiversiteit. Als waterschap zorgen we voor het beheer en onderhoud van de Ring Keent en de Maasdijk. Ook daarbij hebben we oog voor de natuur. We maaien de dijken gefaseerd. Dat wil zeggen dat we de begroeiing binnen- en buitendijks om en om laten staan, zodat er meer leefruimte en schuilplekken zijn voor insecten en andere dieren.
Struinen door wilde natuur

Keent wordt ook wel de Serengeti aan de Maas genoemd. Het gebied is uitgestrekt en de natuur is er stoer en wild. Dit in combinatie met de grote grazers die er lopen, maakt dat je je in het buitenland waant. Je mag door het gebied struinen. Honden zijn niet toegestaan. Denk eraan om minimaal 50 meter afstand te houden van de wilde grazers. Je kunt zelfstandig een rondje Keent maken. Of boek een excursie via Brabants Landschap.
Zo kom je er

Het gebied is in beheer van Brabants Landschap en de begrazing is in handen van Grazelands Rewilding. Beide zijn gevestigd in het informatiecentrum aan de Zuijdenhoutstraat 2 in Keent. Dit is het startpunt voor wandelingen en excursies. Er zijn geen vaste openingstijden. Als de staldeur open is, ben je van harte welkom om een kijkje te nemen. Van maart t/m oktober is het informatiepunt op zondag geopend, van 13.00 tot 17.00 uur. Dan is er een vrijwilliger van Brabants Landschap aanwezig om meer informatie te geven.
Waterweetje

De naam Keent houdt verband met het Germaanse woord ‘kene’ of ‘kine’ dat spleet, barst, smal water of kreek betekent. De eind-t kom je vaak in plaatsnamen tegen, omdat dat elementje “plaats” betekent.