Biodiversiteit in beeld


Wat leeft er eigenlijk allemaal in en rond het water in ons werkgebied? Meer dan je denkt! Van zeldzame libellen en salamanders tot dassen, vlinders en bijzondere planten: biodiversiteit komt in vele vormen. En als je goed kijkt, kun je veel daarvan gewoon met het blote oog zien.

Bijzondere soorten in ons gebied

Onze collega’s zien tijdens hun veldwerk regelmatig soorten die bijzonder zijn voor Nederland én voor ons gebied. Een paar mooie voorbeelden:

Beekrombout

Een libel die voorkomt langs schone, langzaam stromende rivieren en beken met zanderige bodems en natuurlijke oevers. De soort is een goede indicator voor waterkwaliteit en ecologische beekinrichting.

Kamsalamander en knoflookpad

Deze amfibieën hebben poelen zonder vissen nodig om zich voort te planten. Ze hebben schoon water, rust en schone oevers nodig.

Knoflookpad

Drijvende waterweegbree

Beschermde waterplant die voorkomt in schoon, voedselarm water. Een indicator voor schone beken en plassen.

Sleedoornpage

Een zeldzame vlinder die leeft rond sleedoornstruiken in bloemrijke gebieden.

Dassen

Deze dieren komen op veel plekken in Oost-Brabant voor en profiteren van houtwallen en rustige natuurverbindingen.

Grote modderkruiper

Zeldzame vis die leeft in modderige, voedselrijke sloten. Voelt zich thuis waar oevers natuurlijk zijn ingericht en waar de waterkwaliteit goed is.

Sommige soorten in ons gebied zijn zó zeldzaam dat we ze al enkele jaren niet meer gezien hebben, zelfs niet in de gebieden die we natuurlijk hebben ingericht. Denk bijvoorbeeld  aan de gewone bronlibel, het kruipend moerasscherm en het pimpernelblauwtje. Gelukkig zien we dat andere soorten juist weer terugkomen, dankzij het herstelwerk dat we doen. Ons doel is dat, door onze inzet, ook de zeldzame soorten in de toekomst weer in ons gebied voorkomen.

Succes door samenwerking

Bij biodiversiteit draait het niet alleen om een gezond ecosysteem en een goede balans, maar ook om samenwerking en zichtbare resultaten. Neem bijvoorbeeld het project Oeffeltse Raam. Daar is een industrieterrein afgekoppeld van het oppervlaktewater (water in sloten en beken) en een grote waterberging aangelegd. De beek is omgelegd en inmiddels zien we daar libellen die we er eerder niet vonden. Niet alleen goed voor de natuur, maar óók voor de medewerkers van het naastgelegen bedrijventerrein die daar nu in hun pauze van kunnen genieten.

Of denk aan het Dynamisch Beekdal van de Aa, waar de beek weer mag kronkelen zoals vroeger. De natuur krijgt er meer ruimte, met zichtbaar effect voor planten én dieren.

Zelf waarnemen met waarneming.nl

Ook jij kunt helpen om de natuur in beeld te brengen! Hoe? Door je natuurvondsten te melden. Dit kan via waarneming.nl, het grootste natuurplatform van Nederland en België. Het is heel makkelijk: maak een foto met de app OBSidentify. Als je de app koppelt aan waarneming.nl kun je de soort identificeren en met één klik je waarneming delen. Of het nu een vlinder in je tuin is, een plant in het veld of een salamander tijdens een wandeling, alle waarnemingen helpen ons een beter beeld te krijgen van de biodiversiteit. Deze waarnemingen komen op een interactieve kaart en op basis hiervan kunnen we ons beheer en onderhoud aanpassen.