Natuurlijke zonneweides op rioolwaterzuivering Aarle-Rixtel


Deze zomer legt waterschap Aa en Maas zonneweides aan op lege plekken op het terrein van de rioolwaterzuivering aan de Bakelseweg. De energie van de bijna 11.000 panelen gebruiken we direct voor het zuiveren van rioolwater. De zonneweides bieden volop ruimte voor natuur onder en bij de panelen.

Er komen twee zonneweides bij de installaties en 1 zonneweide op het terrein grenzend aan de Zuid-Willemsvaart. Hier werd tot begin jaren ’90 rioolslib gestort. Deze zonneweide is volledig omgeven door bosschages en is daardoor niet zichtbaar vanaf de weg. De panelen hebben een ‘groen’ tintje. Ze zijn namelijk lichtdoorlatend en ze worden hoog en ver uit elkaar geplaatst. Zo krijgen planten, bloemen, insecten, vogels en kleine zoogdieren voldoende zonlicht en water.

Aa en Maas wil in 2030 alle energie die we verbruiken zelf opwekken. Een logische ambitie, want als waterschap ondervinden we als geen ander de gevolgen van klimaatverandering. Daarom leggen we niet alleen in Aarle-Rixtel zonneweides aan, maar op lege plekken op ál onze rioolwaterzuiveringen. Bij elkaar is dat goed voor zo’n 40% van ons eigen energieverbruik. Daarnaast halen we energie uit water en rioolslib. Zo werken we aan een energieneutraal waterschap.

Kijk hier voor meer informatie

Logo energieneutraal