Gebiedsgerichte aanpak Vlijmens Ven, Moerputten en Bossche Broek
Aan de zuidwest kant van ’s-Hertogenbosch ligt het Natura 2000-gebied Vlijmens ven, Moerputten & Bossche Broek. Een natuurgebied met prachtige velden, vol met gele ratelaar en kleurrijke orchideeën, geliefd bij recreanten. Een gebied waar omheen de koeien grazen. Ook een gebied met uitdagingen op het vlak van klimaat, natuur en water. Een gebiedsgerichte aanpak (GGA) voor dit gebied moet ons op weg helpen naar een Brabant met voldoende schoon water, schone lucht, gezonde bodem en minder stikstof: condities die goed zijn voor mens, leefomgeving, natuur en landbouw. Met waar mogelijk ook aandacht voor ruimtelijke ontwikkelingen als verstedelijking en infrastructuur en ruimte voor energie. Het gebied Vlijmens Ven, Moerputten, Bossche Broek is één van de 12 GGA's in Brabant waar een gezamenlijke gebiedsgerichte aanpak ons helpt op weg naar het realiseren van die opgaven.
Locatie
Het projectgebied omvat het Natura 2000-gebied Vlijmens Ven, Moerputten & Bossche Broek en de zone erom heen. Deze zone wordt begrensd door de A2, westelijke randweg en het Drongelens kanaal in het zuiden, de Duinweg in het westen, de Hewijk in het noorden en de stadsrand van 's-Hertogenbosch in het oosten. Het projectgebied ligt in de gemeenten 's-Hertogenbosch, Vught, Heusden.
Wat gaan we doen?
We hebben een koersdocument met een visie en maatregelenpakket opgeleverd. Volgende stap is het uitwerken van de voorgenomen maatregelen en onderzoeken. Belangrijkste opgaven zijn:
- De Natura 2000-opgave staat centraal, met vooral eisen aan herstel van de kwelstroom (verhoging waterstanden in de zone er omheen) en aan de vermindering van stikstofuitstoot;
- De landbouw moet zodanig versterkt worden dat het perspectief biedt voor de boeren die doorgaan en past bij de langere termijn beelden voor duurzame landbouw (kringloop, grondgebonden, extensief etc.);
- Er is vanuit Hoogwater Aanpak Brabant Oost (HoWaBo) een grote opgave om water te bergen, die in en nabij dit gebied moet worden opgelost;
- De Kaderrichtlijn Water is een opgave om de waterkwaliteit op orde te brengen van onder meer waterlopen als Vlijmens Vense Hoofdloop, Nieuwe Bossche sloot en Nieuwe Loonse Vaart;
- Koppelkansen met opgaven voor verstedelijking, energietransitie, recreatie, natuurontwikkeling buiten N2000, herstel van de waarde weidevogelgebied en beleving van het karakteristieke open landschap met cultuurhistorische landschapselementen (o.a. Linie 1629).
Planning
De komende tijd werken we maatregelen uit en starten nadere onderzoeken op voor het gebied. Hiervoor zullen de uitkomsten worden vertaald naar ruimtelijke opgaven en keuzes om tot een concreet gebiedsplan met maatregelen te komen. Om hier te komen zal op diverse vlakken gesprekken met bewoners/agrariers worden gevoerd, extra informatie worden verzameld en onderzoeken worden uitgevoerd. Uiteindelijk komt er een uitgewerkt voorstel tot op perceelsniveau dat in de komende jaren wordt uitgevoerd.
Wat hebben we gedaan?
De verkenning voor dit gebied is eind 2022 afgerond, waarbij o.a. alle opgaven, initiatieven en lopende ontwikkelingen in beeld zijn gebracht.
Samenwerkingspartners
- Waterschap De Dommel
- Provincie Noord-Brabant
- Gemeente ’s-Hertogenbosch
- Gemeente Vught
- Gemeente Heusden
- ZLTO
- Brabants Agrarisch Jongeren Kontakt
- Natuurmonumenten
- Staatsbosbeheer
Projecten in de buurt
De volgende projecten bevinden zich in de buurt van de Gebiedsgerichte aanpak Vlijmens Ven, Moerputten en Bossche Broek:
Aanpak hoogwater 's-Hertogenbosch en omgeving

We willen ‘s-Hertogenbosch en omgeving goed beschermen tegen hoogwater. Daarom onderzoeken we de concrete opgave en mogelijke oplossingsrichtingen.
Contact
Albert Vrielink

- Functie
- Projectmanager
- Telefoon
- 06 13 91 53 46
- avrielink@aaenmaas.nl
Chloë Jansen
- Functie
- Junior Projectleider
- Telefoon
- 06 39 29 07 44
- cjansen@aaenmaas.nl