Ploegen langs de waterkant? Houd het voor iedereen veilig!


16 mei 2019
Aa en Maas onderhoudt de belangrijkste sloten en beken in haar werkgebied. Dit draagt bij aan een goede waterhuishouding. Om het onderhoud veilig te kunnen uitvoeren, gelden langs deze sloten en beken wettelijke regels, onder andere voor grondbewerking.

Gevaarlijke situaties

Te dicht op de kant ploegen, maakt de slootkant en het talud instabiel en dat leidt tot  verzakkingen. Deze verzakkingen hinderen de aan- en afvoer van water met als gevolg  hogere onderhoudskosten. Ook zorgt een instabiel talud voor gevaarlijke situaties tijdens het  onderhoud. Onderhoudsvoertuigen kunnen omvallen en in het water terechtkomen. Hetzelfde geldt voor het graven van greppels die uitkomen op sloten en beken.

Afstand tot de waterkant

Deze onveilige situaties willen we voorkomen. Als je een perceel langs een sloot die het waterschap onderhoudt (A-watergang) bewerkt, moet je voldoende afstand te bewaren tot de waterkant. Het waterschap roept daarom iedereen op om daar bij de grondbewerking goed rekening mee te houden. Dit betekent dat op je perceel in de eerste meter vanaf de insteek alleen oppervlakkige grondbewerking van maximaal 15 cm diep is toegestaan. In het belang van goed waterbeheer én van veilige werksituaties voor de mensen die het onderhoud uitvoeren.

De regels voor grondbewerkingen bij de insteek van sloten en beken kun je vinden op de website van het waterschap, pagina over grondbewerkingen.

Een keer waarschuwen

Ondanks verscherpt toezicht het afgelopen jaar komen we nog steeds plekken tegen waar te dicht langs de waterkant wordt geploegd. Het waterschap blijft er daarom extra op toezien dat het ploegen goed gebeurt. Overtreders krijgen de eerste keer een stevige waarschuwing. Bij herhaling volgt direct een boete.