Waterkracht liep een dagje mee met onze 'graverijregisseur' Hanneke Kloosterboer


13 mei 2025

Onze beleidsadviseur Hanneke Kloosterboer heeft sinds 2023 heeft ze een extra rol: graverijregisseur bij STOWA; Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer: het kenniscentrum van waterschappen en provincies. Dat klinkt als iemand die op de dijk staat om bevers terug de rivier op te sturen, maar, zegt Hanneke lachend: ‘Ik regisseer meer de mensen dan de bevers zelf.’ Waterkracht liep een dagje met haar mee.

Bevers spotten

Hannekes dag begint met een veldbezoek met de dijkinspecteur. De bevers laten zich niet zien. ‘Ik zie heel vaak sporen, maar een zwemmende of knagende bever? Die zie ik bijna nooit’, vertelt Hanneke. ‘De knaagsporen herken je meteen. Ook de glijbaantjes vallen op, die laten zien waar ze het water in- en uitgaan.

Dijkengravers

Overal waar water is en een verhoging in het landschap, daar gedijen bevers. Een dijk is een perfect droge, hoge plek bij het water om een hol te graven. Veel beter dan dat wordt het voor een bever niet.’ En dat is een probleem, want overal waar bevers graven, neemt de stabiliteit van dijken af. Vooral bij hoogwater kan dat gevaarlijk worden. ‘Als een dijk vol gangen zit, verzadigt hij veel sneller.’

Met drones op zoek naar bevers

Eenmaal op kantoor volgt er een gesprek met een aantal onderzoekers. Als graverijregisseur is Hanneke ook een van de coördinatoren van alle onderzoeken die momenteel lopen naar de bever en zijn gewoontes, gefinancierd en begeleid door STOWA. Onder andere samen met studenten van hogescholen, de Zoogdiervereniging, ingenieursbureaus en waterschappen, worden verschillende onderzoeken gedaan. Vooral naar het opsporen van graverij.

De ingang van beverburchten ligt onder water, waardoor ze lastig te vinden zijn.  ‘We denken echt out of the box’, vertelt Hanneke enthousiast. Robotica, sonar, grondradar; allerlei technieken worden ingezet. Ook uit totaal andere vakgebieden. ‘Met studenten van hogeschool Saxion onderzoeken we nu bijvoorbeeld een techniek met drones om beversporen te traceren. En er wordt een robot-molletje ontwikkeld om de gangenstelsels in dijken in kaart te brengen. Deze technieken komen uit heel andere vakgebieden, bijvoorbeeld de politie.’

Lees het hele artikel van Waterkracht

Meer informatie over hoe wij met de bever omgaan in ons werkgebied

Hanneke Kloosterboer_Stowa
Hanneke Kloosterboer