Pas op voor blauwalg en lagere waterstanden


17 juli 2025

We hebben te maken met droogte en warme dagen. Dat zorgt op plekken voor lagere waterstanden in sloten en beken. En het betekent ook dat blauwalg op steeds meer plekken in ons werkgebied de kop opsteekt. Opletten dus!

Door de droogte en warmte is er momenteel minder water beschikbaar, waardoor het water in de sloten en beken minder wordt ververst. Het spoelt niet door en de temperatuur van het water wordt hoger. Dit veroorzaakt onder andere blauwalg. Bij grote hoeveelheden ontstaat er dan meestal een blauwgroene drijflaag op het water.

Bij aanraking of inname van blauwalgen bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij dieren optreden. Wees daarom terughoudend wanneer er (mogelijk) blauwalg in het water zit.

Let op met blauwalg

  • Wil je zwemmen, pootje baden en spelen in schoon en gecontroleerd natuurwater? Kijk dan op www.zwemwater.nl of download de app om te zien waar dat veilig en schoon kan. Het advies is om alleen verkoeling te zoeken bij officieel aangewezen zwemwaterlocaties. Alleen bij deze locaties wordt de zwemwaterkwaliteit, hygiëne en de fysieke veiligheid onderzocht en wordt er ook gewaarschuwd wanneer deze niet voldoende is.
  • Wees terughoudend met suppen of kanoën in water met blauwalg. En let vanwege de droogte ook op of het water nog diep genoeg is voor dit soort activiteiten.
  • Laat je hond niet zwemmen in natuurwater met blauwalg. De officiële zwemwaterlocaties zijn alleen bestemd voor mensen. Wij raden hondenbezitters af om de hond te laten zwemmen in de overige wateren met (het vermoeden van) blauwalg. Van deze giftige bacteriën kan je hond ziek worden.
  • Wij raden aan om rekening te houden met aanwezige blauwalg bij het beregenen van je gewassen en als je je vee uit sloten of beken wil laten drinken.
  • Val je in het water? Ga er dan zo snel mogelijk uit en neem een douche om je huid goed schoon te spoelen. Neem contact op met je huisarts als je klachten krijgt.

Meer informatie vind je op onze pagina over Blauwalg.

Meer informatie over Blauwalg

Heb jij een vermoeden van blauwalg bij jou in de buurt?

Geef dit dan door aan waterschap Aa en Maas via 088-17 88 000 of ons online formulier: Melding of klacht over water. Als er sprake is van blauwalg, plaatst de gemeente indien mogelijk borden om mensen te waarschuwen het water te mijden.

Op deze pagina staan de plekken waar blauwalg door ons is vastgesteld. Let op: op deze kaart staan alleen de afwijkingen die zijn bevestigd door controle en/of metingen.