We doen aangifte tegen Chemours en Custom Powders vanwege PFAS-lozingen
We hebben als waterschap donderdag aangifte gedaan tegen chemiebedrijven Chemours en Custom Powders, vanwege het illegaal lozen van PFAS op het rioolstelsel in Helmond. Dat staat volgens ons waterschap gelijk aan een milieudelict.
De aangifte komt na een uitzending van het tv-programma Zembla in het voorjaar. Onderzoeksjournalisten toonden daarin aan dat Custom Powders jarenlang afvalwater met PFAS direct op het riool heeft geloosd. Ook blijkt uit het onderzoek van Zembla dat Chemours als opdrachtgever van Custom Powders daarvan op de hoogte was. Omdat PFAS op de rioolwaterzuivering niet uit het water gehaald kan worden, belandt het uiteindelijk in het milieu. De gemeente Helmond deed eerder ook al aangifte tegen beide bedrijven.
,,Aangiften kunnen elkaar ondersteunen. Gezamenlijk kunnen ze een sterker en completer beeld van de situatie schetsen en het bewijs versterken”, zegt Peter Verlaan, secretaris-directeur van het waterschap. ,,Bovendien maken we duidelijk dat het waterschap ernstige milieuschade niet tolereert. Het brengen van gevaarlijke stoffen in het milieu is een ernstig delict, met brede maatschappelijke gevolgen.”
Voorgeschiedenis
We brachten de PFAS-vervuiling in Helmond mede aan het licht, nadat er in 2017 in de Dieze bij Den Bosch een hoge concentratie van de PFAS-stof GenX werd gemeten. Na uitgebreid onderzoek kwam Custom Powders in beeld als bron.
Bij het Helmondse bedrijf werd in opdracht van Chemours PFAS-houdende Teflon gedroogd. Daarbij zijn de PFAS-stoffen GenX en PFOA via de schoorsteen van de fabriek verspreid naar de omgeving. Dat daarnaast jarenlang bewust PFAS op het riool werd geloosd, was voor ons waterschap nieuwe informatie. Na het aantreffen van GenX in het water stelde Custom Powders dat de stof mogelijk bij schoonmaakwerkzaamheden in het riool zou zijn terechtgekomen. Daarna werd het gebruik van GenX stopgezet. Inmiddels is Custom Powders failliet.
Standpunt PFAS
PFAS staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Deze groep stoffen bestaat uit duizenden kunstmatig gemaakte (synthetische) stoffen. PFAS worden voor veel producten gebruikt vanwege hun hittebestendige en waterafstotende eigenschappen. PFAS zijn hardnekkig, soms giftig en niet biologisch afbreekbaar. Dat de stoffen niet goed afbreken, is slecht voor het milieu. PFAS vinden we in Nederland overal terug: in de lucht, in de bodem en in water.
De enige manier om PFAS aan te pakken is zoals bij alle vervuilingen: aan de bron. Wat niet in het water komt, hoeven we er ook niet uit te halen. De PFAS-kraan moet daarom dicht, regelgeving en toezicht moeten aangescherpt en bestaande vervuiling voortvarender aangepakt.
Zie ook onze informatiepagina over PFAS via onderstaande button.
Schrijf je in voor onze nieuwsservice
Abonneer je op onze digitale nieuwsservice en ontvang leuke en interessante artikelen over diverse onderwerpen wekelijks in je mailbox.
Recent nieuws
- We doen aangifte tegen Chemours en Custom Powders vanwege PFAS-lozingen10 juli 2025
- In de aanbieding: 200 miljoen badkuipen aan schoongemaakt water voor boeren en bedrijven: ‘Wie wil?’10 juli 2025
- Enthousiasme spat eraf tijdens afkoppelmiddag in Boekel9 juli 2025
- Nieuws uit het algemeen bestuur 4 juli 20259 juli 2025
- Natuurvriendelijke oever bij De Vlier geeft waterkwaliteit een impuls8 juli 2025