Update uitvoering Sint Jansbeek


15 maart 2024

We zijn op dit moment druk bezig buiten met de uitvoering van de herinrichting van de Sint Jansbeek en het gebied er omheen. We maken de beek meer natuurlijk en robuust. Zo willen we zorgen voor voldoende water wanneer het droog is en tegelijkertijd voor voldoende afvoer van water in natte perioden. We voeren het werk in verschillende deelgebieden uit. In totaal duren alle werkzaamheden naar verwachting tot oktober 2025.

Uitvoering in deelgebieden

De Sint Jansbeek stroomt door een gevarieerd landschap. Daarom hebben we er voor gekozen om de werkzaamheden in vier verschillende deelgebieden uit te voeren. Deze deelgebieden zijn op onderstaande kaart weergeven. Kaartje Sint Jansbeek uitvoering

Begin februari is de aannemer van start gegaan met het traject van de Loonseweg tot de Overloonseweg. Door de uitzonderlijk natte periode van de afgelopen maanden was dit wat later dan gepland. Vóórdat graafwerkzaamheden kunnen plaatsvinden wordt er telkens gecheckt of er geen niet-gesprongen-explosieven (NGE) liggen. Zo zijn er aantal bommen en mortieren veilig verwijderd uit het gebied die er vanuit de Tweede Wereldoorlog nog lagen. Die komen we vaker tegen in ons beheergebied. Zoals onlangs bij werkzaamheden aan een stuw in Engelen.

Vondsten

In het traject Vortum-Mullem zal er in de zomer (medio juni is momenteel de planning) onder andere een ecologische verbindingszone (EVZ) aangelegd worden van ongeveer 350 meter lang. Dit is een natuurstrook langs de beek die het beekdal voor en na het dorp verbindt zodat diersoorten zoals de das en de modderkruiper zich kunnen verplaatsen. Ter voorbereiding hierop is, voorafgaand aan het broedseizoen, een strook bomen/begroeiing langs de beek verwijderd. Dit hebben wij gedaan om ruimte te maken voor de aanleg van de natuurstrook.

Nieuwsbrief

Deze week hebben een nieuwsbrief verzonden met een uitgebreidere update. Benieuwd? Lees hem hieronder.

Meer over de actuele werkzaamheden en planning van de uitvoering

Herinrichting Sint Jansbeek

In totaal richten we 7 kilometer beek, tussen de Loonseweg in Holthees en uitmonding bij de Maas bij Sambeek, anders in en stroomt de beek straks weer mooi natuurlijk door het landschap.

Meer informatie over het project Sint Jansbeek


Vragen? Neem contact op met:

Marjolein van den Hoven

Marjolein van den Hoven 1 Aa en Maas
Functie
Projectleider
E-mail
mvandenhoven@aaenmaas.nl

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Aanmelden voor nieuwsbrief
Kies een nieuwsbrief
BeveiligingsvraagVerplicht veld
U dient cookies te accepteren om deze captcha te kunnen gebruiken.