Explosief gevonden tijdens werkzaamheden bij stuw


4 maart 2024

Bij werkzaamheden aan een stuw in Engelen is donderdagmiddag een mortiergranaat gevonden. Onze medewerkers hebben meteen het werk neergelegd en de politie ingeschakeld.

De stuw bij Engelen krijgt een onderhoudsbeurt. Tijdens het uitbaggeren van de sloot werd de mortiergranaat bij toeval ontdekt. De granaat, waarschijnlijk uit de Tweede Wereldoorlog, werd op de kant gelegd en met hekken afgeschermd. We hebben de politie gebeld, die een specialist stuurde om onderzoek te doen.

Het explosief is ongeveer een A4'tje groot.

EOD ter plaatse

Het bleek een niet gesprongen mortiergranaat van Duitse makelij te zijn, die wat instabiel oogde. De specialist besloot daarom de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) op te roepen. De explosievenruimers hebben de granaat meegenomen en diezelfde middag nog op een veilige plaats laten ontploffen.

De politie en EOD deden onderzoek.

Om er zeker van te zijn dat er niet meer bijzondere vondsten worden gedaan tijdens de werkzaamheden, ligt de renovatie van de stuw even stil. Een gespecialiseerd bedrijf doet eerst verder onderzoek in de omgeving. De kans dat er meer wordt gevonden is klein, maar we willen geen risico nemen.